Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Får en minister ha Tiktok på sin telefon? Norsk justitieminister i blåsväder

Från 2023
Tiktokbilder från justitieministern på Tiktok
Bildtext Justitieminsiter Emilie Enger Mehl tycker att ministrar ska få vara på Tiktok.
Bild: Tiktok

Norges justitieminister Emilie Enger Mehl hade Tiktok installerat på sin arbetstelefon. Nu kommer krav på förklaringar och oppositionen menar att hon fört dem bakom ljuset.

Den kinesiska sociala medieappen Tiktok skapar debatt i Norge. Landets justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Senterpartiet) beskylls av oppositionen för att vilseleda dem då hon inte svarat på frågor om hennes Tiktokanvändning.

Orsaken till att Tiktok väcker debatt är att appen ägs av det kinesiska företaget Bytedance, som har starka kopplingar till den kinesiska staten. Appen samlar in stora mängder data om användaren och det finns en rädsla för att informationen kommer den kinesiska staten till handa.

Det var i mitten av januari som tidningen Dagbladet avslöjade att justitieministern hade haft appen installerad på sin arbetstelefon. Efter det har flera ledamöter från det norska parlamentet, Stortinget, ställt frågor om Mehl och hennes användning av den kinesiska appen, utan att få svar.

Svarade TV2 – får kritik

Det var först i en intervju med norska TV2 förra veckan som Mehl erkände att hon hade haft den kontroversiella appen installerad på sin arbetstelefon i en månad hösten 2022.

Det här ledde till att landets före detta statsminister, oppositionsledaren, Erna Solberg (Høyre) anklagade henne för att ha farit med osanning.

– Det är dumt att justitieministern, som ansvarar för säkerhetslagar, har Tiktok installerat på sin tjänstetelefon. Alla kan göra fel, men felet hon har gjort utöver detta är att hon försökt föra Stortinget bakom ljuset, sade Solberg till NRK och syftade på att Mehl först meddelat pressen och sedan Stortinget om sin Tiktokanvändning.

I en intervju med NRK tillbakavisar Mehl uppgifterna om att hon gått till pressen före hon meddelat Stortinget.

– Jag skickade ett svar på en skriftlig fråga till Stortinget före TV2:s publicering, säger Mehl till NRK.

Inte okej med Tiktok i Finland

På onsdag är justitieministern kallad till Stortinget för att svara på ledamöternas frågor om ”Tiktoksaken” under parlamentets frågetimme.

I Finland har Statsrådet bett ministrar och arbetstagare att radera Tiktok från sina arbetstelefoner, skriver Demokraatti. I Sverige har regeringskansliet gått ut med liknande riktlinjer, skriver Expressen.

Enligt justitieminister Emilie Enger Mehl finns det inget förbud mot att ha Tiktok bland ministrar i Norge. Hon valde ändå på eget bevåg att avinstallera appen från sin arbetstelefon under hösten.

29-år gamla Mehl är Norges yngsta justitieminister någonsin. Hon menar att det kan vara bra att en justitieminister syns på Tiktok.

– Det är den näst mest använda sociala medieplattformen i Norge efter Snapchat bland unga. Det är en plats där unga finns och då anser jag att det är viktigt att också seriösa aktörer finns på plattformen, säger Mehl till NRK.

Så här drogs Tiktok in i stormakternas politiska spel

15:15

Diskussion om artikeln