Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Att hjälpa andra är ett behov hos Nina Brännkärr-Friberg: ”Jag tror människan vill hjälpa”

Uppdaterad 09.02.2023 17:58.
Nina Brännkärr-Friberg i sitt hem.
Bildtext Nina Brännkärr-Friberg har hjälpt många långtidssjuka barn och deras familjer via Projekt liv.
Bild: Petter Sandelin / Yle

Varför ska man egentligen hjälpa andra? Räcker det som orsak att man får cred för det i bekantskapskretsen eller måste det finnas ett genuint behov av att hjälpa?

Nina Brännkärr-Friberg är expert på att hjälpa andra. Då hennes son fick en cancerdiagnos föddes idéfröet till det som skulle bli Projekt liv - en förening som hjälper långtidssjuka barn och deras familjer.

Att hjälpa andra kan ge en tillfredsställelse eller till och med göra en lycklig, det menar åtminstone Nina Brännkärr-Friberg. Hon är övertygad om att det finns ett genuint behov hos alla att hjälpa andra.

– Ju mer man ger, desto mer får man tillbaka. Kanske inte genast, men förr eller senare kommer det nog, säger hon.

Ny podd: Petter söker meningen med livet

Petter Sandelin ställer Nina Brännkärr-Friberg inför ett dilemma:

Är det bättre att donera 50 euro till Röda korset och skryta om det på sociala medier eller att donera samma summa och aldrig berätta om det för någon?

Är meningen med livet att hjälpa andra?

29:23

På jobbet diskuterar Brännkärr-Friberg och hennes team ofta varför man hjälper, och att det är viktigt att man inte gör det för att lysa själv. Samtidigt är Projekt liv beroende av att berätta om sin verksamhet på till exempel sociala medier för att hitta sådana som vill stödja föreningen.

– Kanske någon uppfattar det som att vi skryter om vad vi gör eller hur goda vi är. Men visar du åt andra att du har gjort något gott så kanske det uppmuntrar någon annan att göra lika.

Att hjälpa andra - meningen med livet eller ren egoism?

Men är det ok att hjälpa andra bara för att det känns bra att kunna skryta om det på sociala medier?

– Hjälper du någon och samtidigt mår bra av det så hjälper du ju flera, både dig själv och någon annan.

För Brännkärr-Friberg är barnens och familjernas reaktioner en del av belöningen.

– De leenden man får är otroligt värmande!

Men Brännkärr-Friberg poängterar att hon har många svagheter och inte på något vis är en godare människa än någon annan.

Är meningen med livet att hjälpa andra?

– För mig och i det här livsskedet, ja. Ett av mina grundbehov är att hjälpa andra, men det finns också annat som ger livet mening. Jag brukar försöka minnas att vara tacksam. Det är inte lyckliga människor som är tacksamma utan tacksamma människor som är lyckliga, säger Nina Brännkärr-Friberg.

I podden Petter söker meningen med livet diskuterar Nina Brännkärr-Friberg och Petter Sandelin varför vi hjälper och om vi gör moraliska handlingar på grund av en inre övertygelse eller för att vi själva mår bra av dem.