Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

“Kontot visade tomt, lönen borde ha kommit” – anställda vid Östra Nylands välfärdsområde blev utan sina tillägg

Teddy Westerlund  vid boendet.
Bildtext Varken Teddy Westerlund eller hans kollegor vid boendet för personer med funktionsnedsättning har fått hela sina lön utbetald.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det handlar om lön från december, då de anställda jobbade för Kårkulla samkommun. Välfärdsområdet lovar nu att snabbt åtgärda problemet.

Teddy Westerlund möter upp på gårdsplanen vid boendeenheten där han jobbar. Kvällspasset ska snart börja. Han är upprörd.

För Westerlund väntade nämligen en tråkig överraskning då han vid månadsskiftet kollade upp om lönen har betalats ut till hans konto.

– Kontot visade tomt, lönen borde ha kommit den 31 januari. Av chefen fick vi höra att det är något strul med löneräkningen, att den betalas först den 15 februari, säger han.

Det handlar om tillägg för obekväm arbetstid som han ska få för december månad. Då var hans arbetsgivare ännu Kårkulla samkommun, nu jobbar han för Östra Nylands välfärdsområde.

– Att de skjuter fram utbetalningen så där bara utan att fråga tycker jag är oacceptabelt, säger Teddy Westerlund.

Teddy Westerlund
Bildtext För Teddy Westerlund utgör ersättningen för obekväm arbetstid en viktig del av hans lön.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Han jobbar på serviceenheten för funktionshindrade vid Jackarbygatan i Borgå som tidigare sköttes av Kårkulla. Nu har han och hans kollegor blivit utan en del av sin lön.

– Tilläggen som ska betalas är från Kårkullatiden och det har varit oklart vem som ska betala dem. Nu har det blivit klart att det är HPK Palvelut som sköter välfärdsområdets löneutbetalning, och det är de som har strulat, säger han.

Situationen är minst sagt frustrerande.

Stor del av lönen

– Det handlar om en tredjedel av lönen. Visakortet har fått ”vinku” nu här i en dryg veckas tid, kontot börjar snart vara tomt.

Teddy Westerlund är kritisk till hur välfärdsområdet har informerat om problemet med löneutbetalningen.

– Informationen har varit urusel, endast ett mejl har jag fått som berättar att lönen betalas ut två veckor senare.

På boendet bor nio personer. Om en liten stund börjar Teddy Westerlunds kvällspass med dagens höjdpunkt – kaffe klockan 14. Sedan blir det en liten promenad och så mat klockan 16.30.

Stenåarti vid husfot.
Bildtext Nio personer bor på enheten vid Jackarbygatan.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Det är HPK Palvelut Oy som har hand om utbetalningen av välfärdsområdets löner. Företaget ägs av Borgå stad och Östra Nylands välfärdsområde, och de jobbar med ekonomi-, löne-, ICT- och översättningstjänster.

Vd:n Sami Puukari känner till fallet med Kårkullas före detta anställda och de tillägg för obekväm arbetstid som de tjänade in i december innan välfärdsområdet bildades.

– Situationen är ytterst tråkig för dem. Vi har nu valt att prioritera deras löneutbetalning och har som mål att de flestas tillägg finns på kontot den 15 februari, säger han.

Starten för välfärdsområdet har varit en utmaning beträffande lönerna.

– De allra flesta anställda har fått sina löner som de ska, men löneuträkningsprocessen har varit krävande och i vissa fall måste vi göra den manuellt, säger Sami Puukari.

Det handlar om tiotal anställda som har drabbats. Exaktare siffror har han inte tillgång till.

Utmanande start

Enligt Irja Suhonen, chef för anställningsärenden på välfärdsområdet, är arbetspasslistan i december orsaken till att de som jobbade för Kårkulla nu får vänta på en del av sin lön. Deras inplanerade arbetspass gällde också en vecka i januari och överlappade med den stora organisationsförändringen.

– Alla kommer att få sina tillägg utbetalda under februari. Det har vi också informerat personalen och Kårkullas ledning om, säger hon.

Att informationen inte har gått fram till de anställda ser hon som beklagligt.

– Synd att det råder olika uppfattningar om när tilläggen betalas ut. Löneutbetalaren HPK Palvelut fick den nödvändiga informationen av Kårkulla först i januari, säger Irja Suhonen.

Diskussion om artikeln