Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två övergångar under hektiskt halvår – nu berättar Daniel Håkans att SJK inte använde honom rätt: ”Frustrerande att inte spela på bästa positionen”

Daniel Håkans spelar fotboll.
Bildtext Det blev två mål på drygt fyrtio ligamatcher i SJK för Daniel Håkans.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Daniel Håkans skrev på för Vålerenga i lördags – hans andra norska klubb på kort tid. Han säger att han aldrig fick ut sin potential i SJK. Nu berättar han om ett hektiskt halvår och kontakten med A-landslaget.

Ibland går det fort i fotbollen.

Daniel Håkans kan skriva under på det efter ett minst sagt innehållsrikt halvår. I somras lånades han ut till FK Jerv i norska ligan, i november köpte samma klubb loss honom från SJK.

Två månader senare är nästa transfer genomförd. När Yle Sporten pratar med Håkans har han första träningen med Osloklubben Vålerenga bakom sig.

– Då jag gick till Jerv på lån var det här målet – att visa vad jag kan i den norska högstaligan och öka intresset för mig.

Det krävdes bara sju ligamatcher för att Håkans skulle ha visat sin kapacitet. En skada stoppade honom från spel under sista delen av säsongen och från sidan fick han se Jerv bli degraderat.

– Jag fick ändå sju otroligt viktiga matcher. Jag var med i startelvan från första stund och det gick väldigt bra. Det är jag väldigt tacksam för.

Fick inte spela på sin position i SJK

Samtidigt är hösten i Norge ett bevis för att SJK inte lyckades använda Håkans på rätt sätt. Håkans gick från Vasa IFK till SJK 2019, men blommade aldrig ut. Då Seinäjokiklubben lånade ut honom i somras medgav man att Håkans inte har kunnat visa sin fulla potential.

Hur ser du på saken, fick du ut din potential i SJK?

– Nä, jag fick aldrig ut maximalt där. Jag var ganska ung då jag gick dit och utvecklades mycket fysiskt till exempel. Men spelmässigt fick jag aldrig ut det bästa ur mig i ligan, tyvärr.

Efter kvalet till U21-EM förra året insåg Håkans att han behöver röra på sig. I Juha Malinens U21-landslag fick han utgå från en ytterposition, men i SJK matchades han emellanåt till och med som ytterback.

– Det var lite frustrerande att jag inte spelade på samma position i klubblaget. Jag vet att jag har mina styrkor som ytter. Då kände jag att det var rätt skede för att försöka hitta en klubb där jag skulle få spela på min bästa position och bevisa mer.

Hur viktiga var insatserna i U21-landslaget jämfört med SJK när du tittar tillbaka?

– De betydde en hel del för lånet. Jag tror inte att Jerv hade lånat mig utan U21-landskamperna. De såg mig i de matcherna, bland annat mot Norge, som en kantspelare. Jag värvades sedan till den positionen.

Daniel Håkans

Uppgifter: Kostade runt fyra miljoner norska kronor

Håkans övergång till Vålerenga väcker frågan hur finländska fotbollsklubbar klarar av att hävda sig på spelarmarknaden.

Två månader efter att SJK hade sålt Håkans till Jerv var han såld till Vålerenga. Enligt norska uppgifter ska Vålerenga ha betalat runt fyra miljoner norska kronor, och det lär vara klart mer än vad SJK fick i höstas.

På den upptrissade fotbollsmarknaden står finska ligan en bra bit ner i näringskedjan. Uppfattningen bland ligaklubbar är att läget har blivit bättre och det finns en större kunskap om finländska spelare i dagsläget, men det är ofrånkomligt att Finland är en marknad som ska slussa spelare till större ligor.

Helsingin Sanomat skrev härom veckan om HJK:s strategiska justering mot en satsning på yngre spelare. Unga, utvecklingsbara spelare är heta villebråd och det här är en väg som många lag i exempelvis Sverige och Danmark har valt för att öka försäljningssiffrorna.

Casper Terho i HJK.
Bildtext Casper Terho är ett exempel på hur HJK:s satsning på yngre spelare har gett försäljningar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Håkans är ett bra exempel på en spelare som intresserar i en sport där fysik och snabbhet är väldigt viktigt.

22-åringen har fått uppleva vändningarna på transfermarknaden som spelare under det senaste halvåret. Han konstaterar att det har gått snabbt.

– Det stod stilla ett tag i SJK, men i Jerv fick jag en tränare och en klubb som trodde på mig. Och då jag visade mina kvaliteter blev det snabbt mycket intresse.

– Nu fanns det några alternativ på bordet, men Vålerengas spelstil med yttrar som ska utmana passar mig perfekt. De visade tydligt att de vill ha mig och dessutom har de lagt en del pengar på att få hit mig.

Närmar sig A-landslaget?

Vålerenga slutade sexa i den norska ligan i fjol. Nu pågår förberedelserna inför ligapremiären den 10 april. Den här veckan åker laget på ett träningsläger till Marbella och bland annat ställs Vålerenga mot Malmö FF och Häcken.

Håkans kom till Oslo i lördags och i jämförelse med lilla Grimstad där Jerv håller till är Norges huvudstad stor.

– Det är som natt och dag, säger Håkans och skrattar.

Nu är hans mål att etablera sig i ett starkare ligalag i Norge och fortsätta att visa styrkorna.

– Spelet är betydligt snabbare än i Finland, det går mer fram och tillbaka. Det passar mig oerhört bra som en snabb spelare.

Ett av de följande framtidsmålen är också klart: A-landslaget.

– Jag kan säga så mycket att jag har varit i kontakt med landslaget, säger Håkans på frågan om han hade varit med i träningsmatcherna i november utan sin skada.

– Det gäller bara att fortsätta på samma sätt i klubblaget. Jag hoppas på att få chansen i landslaget inom en snar framtid. Det är både ett mål och en dröm.

Diskussion om artikeln