Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över förväntan inom kultur- och evenemangsbranschen: ”Just nu går det som före pandemin”

Två bilar kör förbi fasaden till Wasa Teater
Bildtext Det kommer goda nyheter om kulturlivet i Vasa: Man har återhämtat sig väl från de tuffa pandemiåren. Idag är exempelvis besökarna på Wasa Teater lika många som före coronan.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Kultur och evenemang lockar åter på samma nivå som före coronapandemin eller rentav lite mer, trots alla faktorer som gör plånboken tunnare för många. Både hösten ifjol och början av året har gått över förväntan, uppger arrangörer i Vasa.

Teater lockar publik på samma nivå som före de tuffa pandemiåren, och det syns ingen nedgång i biljettförsäljningen trots en allmänt åtstramad ekonomi. Det uppger man vid såväl Vaasan kaupunginteatteri som på Wasa Teater.

Simon Ventus, försäljningschef på Wasa Teater, konstaterar att fjolårshösten levde upp till förväntningarna.

– Hösten gick ungefär som budgeterat. Ibland fanns det några platser lediga i salongen, ibland hade vi fullt hus. Och just nu går det som före pandemin, säger Ventus.

Wasa Teater har inlett året med att fortsätta spela bland annat de två populära produktionerna Heiman och Man får väl ställa upp. I januari har de båda pjäserna spelat för ungefär 80 procent av salongen, vilket räknas som normala januarisiffror enligt Ventus. Det är omkring tio föreställningar kvar av vardera pjäsen.

– Har man inte sett dem så ska man passa på nu.

Personporträtt. Mansperson klädd i skjorta, slips, ytterrock. Personen ler svagt och ser in i kameran. I bakgrunden snötäckt gata.
Bildtext Ta med dig en finsk- eller engelskspråkig kompis till teatern, det finns textning att få i mobilen, tipsar Simon Ventus, försäljningschef på Wasa Teater.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Också i stadens finskspråkiga teaterhus är det är allt mer liv och rörelse, säger Mari Omars som är försäljningschef på Vaasan kaupunginteatteri eller Vasa stadsteater.

– Jag tycker det blir mer och mer livligt i biljettförsäljningen. Folk vågar komma till teatern igen, vilket glädjer mig väldigt mycket, säger Omars.

Publiken sent ute

Både Omars och Ventus säger att pandemin ändå fått en följd som än så länge består: Österbottningarna bokar sina biljetter senare än förr, eller ungefär med en veckas varsel säger Ventus.

Enligt Omars orsakar fenomenet en del huvudbry och extra arbete på teatern.

– Försäljningen kan kasta med 50 biljetter inom de sista två dygnen före föreställning och det är väldigt svårt att då på samma sätt som tidigare kunna lita på att folk faktiskt kommer, säger Omars

Susanne Marins som Olga i Wasa Teaters pjäs Heiman
Bildtext Romanen Heiman skriven av teaterchefen och författaren Ann-Luise Bertell blev succé även på scen. Det ges några föreställningar till av pjäsen före annat program tar plats på Wasa Teater.
Bild: Wasa Teater / Frank A. Unger

Hon tror att det handlar om att kunderna är oroliga för att själva bli sjuka eller för att föreställningen ska inhiberas eftersom någon i ensemblen blir sjuk. Omars förklarar att man från teaterns sida inte inhiberar utom då det absolut inte går att finna någon annan lösning.

Att publiken inte vågar boka före i sista minuten hoppas Omars att ska bli ett övergående fenomen. För just nu händer det att man oroligt funderar om en del föreställningar borde strykas.

– I vår bransch måste man försöka se till att man spelar för någorlunda fulla salonger.

Sommarens konserter lockar redan

Tommi Mäki är promotor på Nordic Live Productions, som i år arrangerar evenemang i sju landskap i Finland. Enligt Mäki säljer biljetterna fint.

– Just nu ligger vi före våra förväntningar med försäljningen till merparten av alla evenemang. Till exempel är över femtusen biljetter sålda till Gyllene Tiders konsert i Vasa, det är ett bra antal i det här skedet, säger Mäki.

Mansperson på brygga.
Bildtext Promotor Tommi Mäki uppger att biljettförsäljningen går bättre än väntat på många fronter.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Totalt ryms drygt 11 000 personer på Gyllene Tiders konsert på stadion i Sandviken i augusti. Enligt Mäki är det ingen självklarhet att biljettförsäljningen ska gå så bra som den gör. Det skulle vara fullt förståeligt om finländarna höll hårdare i pengarna än förr då nödvändigheter som mat och boende blivit dyrare.

– Det har varit en positiv överraskning att vi i alla fall ännu inte kan se att folk skulle låta bli evenemang, vi ser ingen nedgång hos oss.

Besökarna har hittat tillbaka också till Ritz

Även på kulturhuset Ritz i Vasa gläds man åt att besökarna är tillbaka på allvar efter undantagsåren.

Verksamhetsledare Jessica Mattila konstaterar glatt att man förra veckan slog nytt hastighetsrekord, då biljetterna till komikern Johan Glans show sålde slut på under tre minuter.

Men det är inte bara enstaka utropstecken enligt Mattila, tvärtom. Hela hösten gick bra.

– Alla var lite oroliga inför hösten eftersom det var osäkra tider, men det gick över förväntan och de flesta evenemang drog bra med folk. Jag upplevde också att det var extra bra stämning, jag tycker man märkte att folk hade saknat att vara ute, säger Mattila.

Mattila uppger att antalet besökare på Ritz landade på över 20 000 ifjol och det trots att man på grund av coronan tvingades hålla stängt två månader i början av året.

– Det här är samma nivå som vi hade 2017 och 2018. Så vi är tillbaka på samma nivå eller rentav lite bättre.

Personporträtt. Ung kvinna i rutig skjorta står i cafémiljö, ler och ser in i kameran.
Bildtext Verksamhetsledare Jessica Mattila kan vara nöjd då hon räknar antalet besökare på kulturhuset Ritz.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Också räknat i antal evenemang är man på Ritz uppe i samma antal som förr, uppger Mattila. Och kalendern för våren är fullbokad.

– Och nu är det också datum bokade nästan ett år fram i tiden, förr var det ovanligt.

En stark framtidstro finns alltså hos samtliga av de kulturarrangörer Yle Österbotten intervjuar. På Wasa Teater utlovar Simon Ventus fina upplevelser både i vår och i höst.

Just nu pågår repetitioner inför Patrik, Irene och pensionärsmakten, en pjäs som baserar sig på Malin Klingenbergs och Joanna Vikström- Eklövs populära äventyrsromaner för barn.

– Den är otroligt fantasifull, en smällkaramell av färgexplosion, säger Ventus.

Premiär blir det i mitten av mars.

– Och så ser vi mycket fram emot musikalen Vänd om min längtan, som nog blir väldigt häftig. De som gör den är otroligt duktiga, det blir något extraordinärt, lovar Ventus.

Diskussion om artikeln