Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vita huset: Flera kinesiska spionballonger över USA under Trumps tid

Jake Sullivan, en vit medelålders man med blåa ögon och tunnande ljusbrunt hår, står och talar till pressen i Vita husets pressrum.
Bildtext Den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan säger att flera spionballonger flög över USA under Trumps tid vid makten.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press/AOP

De förbättringar som Joe Biden gjort för att upptäcka kinesiskt spionage hjälpte USA att upptäcka den misstänkta spionballongen som flög över landet förra veckan, och som sköts ner i lördags. Det säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

– Vi förbättrade vår övervakning av vårt territoriella luftrum, vi förbättrade vår kapacitet att upptäcka saker som Trumps administration inte kunde upptäcka, sa Sullivan i ett tal.

Enligt Sullivan har man genom att ”granska historiska mönster” kunnat slå fast kinesiska spionballonger rörde sig i USA:s luftrum ett flertal gånger under Trumps presidentperiod.

Exakt vad Bidenadministrationen förbättrat gick Sullivan inte in på.

Flera medlemmar av Trumps administration har sagt att de inte hade någon vetskap om kinesiska spionballonger under Trumps tid vid makten.

USA håller på att samla ihop resterna av den nedskjutna ballongen för att undersöka dem, och har upprättat en säkerhetszon i området där ballongen föll i havet.

Källa: AP

Utrikes

Försvarsadvokaten: Trump får inga handbojor

USA:s förra president Donald Trump kommer inte att få sina händer placerade i handbojor när han nästa vecka ska visa sig inför domstol i New York för brottsanklagelser, sa hans försvarsadvokat Joe Tacopina på fredagen.

Trump måste sannolikt ge sina fingeravtryck och genomgå andra rutinartade procedurer. Det ska även tas en ”mugshot”, en bild som tas av misstänkta förbrytare.

Donald Trump förväntas utnyttja strålkastarljuset till sin fördel, och det sägs att han själv föreslagit att han ska föras till domstolen i handbojor.

Fallet i domstolen handlar om en potentiellt olaglig utbetalning till den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, mer känd som Stormy Daniels, i samband med presidentvalskampanjen år 2016.

Källa: Reuters

Påve Franciskus mår bättre

Påve Franciskus mår bättre och får lämna sjukhuset på lördagen, meddelar Vatikanen i ett pressmeddelande.

Enligt Vatikanen har påven ätit pizza med sjukhuspersonal i gårkväll.

Den 86-årige påven togs in på sjukhus med andningssvårigheter i onsdags.

Han har vårdats för luftvägsinfektion och fått antibiotika.

Påve Franciskus har varit den katolska kyrkans överhuvud i ett årtionde.

Källor: AFP, Reuters

Grafik med inklippt bild av Mette Nordström till vänster, till höger stridsplan i luften.

Kommentar: Vad Natoprocessen lärde oss om militäralliansen så här långt

Finland har fått försmak av de inre spänningarna.

Pirater har kidnappat del av besättning på danskt tankfartyg – fartyget attackerades förra veckan

Det danska tankfartyg som i tisdags attackerades av pirater i Guineabukten har nu lokaliserats, uppger det danska rederiet Monjasa.

Fartyget befinner sig utanför São Tomé och Príncipes kust.

En del av dess besättning uppges vara kidnappad. Piraterna ska ha övergett fartyget och tagit en del av besättningen med sig.

De andra besättningsmännen uppges må bra och befinna sig i säkerhet.

Det fanns sammanlagt 16 besättningsmän ombord när piraterna attackerade tankfartyget den 25 mars.

Fartyget, som var lastat med olja och kemikalier då det föll offer för sjöröveri, seglar under liberisk flagg och besättningen är inte dansk.

Källor: AFP, DR