Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En man står utomhus och håller om sin rygg med båda händerna.
Bildtext Ryggont är den näst vanligaste orsaken till att finländare går till läkaren.
Bild: TB studio

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Dödssiffran stiger i Turkiet och Syrien

Antalet dödsoffer fortsätter att stiga i Turkiet och Syrien efter gårdagens förödande skalv. Enligt de senaste uppgifterna har över 4 300 personer omkommit, över 2 900 av dem i Turkiet.

Över 15 500 personer har skadats på den turkiska sidan, uppger vicepresident Fuat Oktay.

Också i Syrien är skadorna massiva både vad gäller människoliv och materiellt. Minst 1 440 personer har omkommit.

Syrien vädjar om omvärldens hjälp efter gårdagens skalv som drabbade både regerings- och rebellkontrollerade områden i de norra delarna av landet.

Ryggproblem överdiagnostiseras ofta, säger expert

Ryggont är den näst vanligaste orsaken till att vi finländare går till läkaren – 30 procent av finländarna beräknas ha haft ont i ryggen under den senaste månaden.

Ryggproblem uppskattas ha blivit vanligare under senare år. En stor orsak till det är att vi rör på oss allt mindre, påpekar Annika Kolster som är hälsocentralläkare och specialist i allmänmedicin. Läkare borde bli bättre på att vårda ryggproblem, säger både fysioterapeuter och läkare.

EU-kommissionens Maria Blässar: Flera missuppfattningar i finsk debatt om återställande av natur

Finland tvingas inte betala för att man har bevarat sin skog, säger Maria Blässar, chef för Europeiska kommissionens representation i Finland.

– Det har funnits flera missuppfattningar i den finska debatten, säger Blässar.

En fråga är om EU alls har befogenheter att blanda sig i Finlands skogspolitik. Blässar säger att förslaget om att återställa natur ofta har uppfattats som ett skogsförslag, trots att det handlar om hela ekosystemet.

Sydafrikanskt företag investerar stort i Karleby, men anklagas för att glömma massaker på hemmaplan

Gruvföretaget Sibanye-Stillwater kom med goda nyheter i fjol. De investerar 336 miljoner euro i Kelibers litiumsatsning i Karleby.

I Sydafrika anklagas företaget för att glömma offren för massakern.

Sibanye-Stillwater har ”ärvt” problemen på hemmaplan. Bolaget tog över gruvföretaget Lonmin år 2019 och på köpet fick de en koppling till den så kallade Marikana-massakern. I massakern sköt polis och privata säkerhetsstyrkor ihjäl 34 och skadade närmare 80 strejkande gruvarbetare augusti 2012.

Över förväntan inom kultur- och evenemangsbranschen: ”Just nu går det som före pandemin”

Kultur och evenemang lockar åter på samma nivå som före coronapandemin eller rentav lite mer, trots alla faktorer som gör plånboken tunnare för många. Både hösten i fjol och början av året har gått över förväntan, uppger arrangörer i Vasa.

Teater lockar publik på samma nivå som före de tuffa pandemiåren, och det syns ingen nedgång i biljettförsäljningen trots en allmänt åtstramad ekonomi. Det uppger man vid såväl Vaasan kaupunginteatteri som på Wasa Teater.

Väder:

Mild luft strömmar in i vårt land västerifrån.

I landets södra och mellersta delar mest uppehåll, ära östgränsen till en början snöfall. Från och med kvällen molnigt, i väst också dimma, och lokalt lätt snöfall eller underkylt duggregn. I dag +2...-3 grader, i natt +1...-5 grader.

I landets norra del mest uppehåll, i kväll i Lappland uppklarnande. Temperaturen stiger på dagen till 0...+5 grader, i natt sjunker den till -1...-8 grader. Särskilt i norra Lappland lokalt byig vind

Vindvarning för landområden: I norra Lappland är den sydvästliga vinden kraftig, i vindbyarna 20 m/s.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.