Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Hemmaåkaren Alexis Pinturault har guldläge i kombinationen – håller hemmahoppet undan i slalomen?

Uppdaterad 07.02.2023 15:24.

Den alpina kombinationen har äran att inleda herrtävlingarna i franska Courchevel. En ort som är obekant för de flesta av toppåkarna vilket bidrar till extra spänning.

Efter super-G har hemmapubliken stora guldförhoppningar då den erfarne och meriterade fransmannen Alexis Pinturault leder. Efter Pinturault finns tre österrikare på de följande placeringarna genom Marco Schwarz, Raphael Haaser och Vincent Kriechmayr.

Av finländarna ligger Elian Lehto 27:a medan Jaakko Tapanainen är 35:e inför slalomdelen som inleds klockan 15.30.

Herrarnas alpina kombination, Méribel

Slalom kl. 15.25:

Herrarnas alpina kombination, slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Direkt i TV2 och på Yle Arenan

Kommentator på svenska: Kristian Karlsson

Håll koll på favoriterna:

Överraskande många herrar kämpar om den ädlaste av medaljerna. Marco Schwarz och hemmasonen Alexis Pinturault har firat varsin VM-titel i de senaste mästerskapen. Pinturault vann i Åre 2019 och Schwarz för två år sedan i Cortina d’Ampezzo.

Pinturault är född i Moûtiers, som ligger några stenkast ifrån tävlingsorten, får tävla i en bekant backe. Det samma går inte att säga om de övriga åkarna då herrarna har tävlat endast tre gånger i världscupen i Courchevel. 1979 och 2022.

Schweizeren Loïc Meillard kommer garanterat att vara en aspirant till guldet. 26-åringen har en strålande säsong bakom sig och har överraskat i super-G och imponerat i slalom.

Se upp för utmanarna:

Att inte lyfta fram OS-guldmedaljören Johannes Strolz skulle kännas märkligt, men hans säsong har varit fylld av motgångar och en medalj vore snudd på en skräll.

Norrmännen Atle Lie McGrath och Alexander Aamodt Kilde blir garanterat att räkna med, inte kanske i guldkampen, men som medaljkandidater.

Ett nanm som inte heller får glömmas bort i spekulationerna är kanadensaren James Crawford. Han imponerade i OS i Peking med sitt brons och slutade fyra i VM 2021.

Följ med finländarna:

De blåvita åkarna debuterar i VM då Elian Lehto och Jaakko Tapanainen finns med i dagens tävling.

Framför allt Lehto blir intressant att följa med i super-G-delen efter att han tagit världscuppoäng vid två tillfällen den här säsongen. Båda åkarna är VM-debutanter på seniornivå.

Kommentatorns tips:

Alexis Pinturault vill fira på hemmaplan, men får nöja sig med brons. Det blir istället Loïc Meillard som åker iväg med segern före Marco Schwarz.