Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Öka tillväxten, minska utsläppen, säger Samlingspartiet i sitt valprogram

Petteri Orpo framför Samlingspartiets kampanjsloganer.
Bildtext Samlingspartiet går till val på sparpolitik och sänkt inkomstskatt.
Bild: Lehtikuva

Partiet vill också underlätta utländsk rekrytering och förnya Finlands bostadspolitik. Störst fokus ligger ändå på sparåtgärder.

Partiledaren Petteri Orpo på Samlingspartiets kampanjstart på Viking Gabriella den 28 januari 2023.

Segerviss stämning vid Samlingspartiets kampanjstart: ”Ingenting kan stoppa oss den här gången”

Samlingspartiet siktar på att vinna vårens riksdagsval genom att utlova traditionell högerpolitik, trygghet och satsningar på förnybar energi för att få Finlands ekonomi att växa.

Samlingspartiet har redan haft valkampanjsöppning och också publicerat ett ekonomiskt program och ett utbildningspolitiskt. I dag går partiet som fortfarande leder opinionsmätningarna ut med sitt officiella valprogram.

Partiets starkaste valbudskap är att statsskulden måste minska och det bekräftar också valprogrammet. Genom åtgärder som sträcker sig över de två följande valperioderna ska Finlands inkomster och utgifter vara balanserade till år 2031, om åtta år. Partiet håller fast vid att det här ska gå att göra utan skattehöjningar:

– Det kräver att vi sätter fart på den ekonomiska tillväxten, stärker sysselsättningen och prioriterar bland utgifterna för staten, välfärdsområdena och kommunerna, säger partiordförande Petteri Orpo när valprogrammet presenteras.

Samlingspartiet vill sänka skatten på arbete och göra det lättare och snabbare att rekrytera arbetskraft från andra länder.

Framför allt understryker Samlingspartiet att Finland behöver spara. Alla utgifter behöver granskas, säger valprogrammet, men utbildning och försvar nämns som poster som ska lämnas utanför sparåtgärder.

Partiet vill skära i socialskyddet genom att till exempel förkorta perioden för inkomstrelaterat arbetslöshetsstöd. Samlingspartiet vill också förnya Finlands bostadspolitik och bostadsbidraget.

Valprogrammet lyfter också att Finland ska bromsa klimatuppvärmningen, värna om den biologiska mångfalden, minska sina utsläpp och se till att alla finländare har tillgång till billig och ren energi.

Programmet delas in i sex punkter där de två första handlar om att stärka Finlands tillväxt och sluta leva på lån. De andra handlar om att göra Finland till en stormakt för ren energi, att stärka Finlands säkerhet och att satsa på utbildning och innovationer. Den sjätte och sista punkten handlar om hälsa och välmående och om att motverka marginalisering.

Valprogrammet kan läsas i sin helhet på partiets hemsida (på finska).