Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Vill du ha en egen måne eller roströda mars – måla grafiskt och minimalistiskt och du kommer lyckas

Vill du ha en egen måne eller roströda mars - Spela upp på Arenan

Att betrakta en nattsvart himmel och se månen och alla stjärnor kan kännas svindlande - nära men ändå så långt borta. Och rymden den bara fortsätter, med den ena planeten efter den andra.

De runda och till synes harmoniska kloten passar perfekt för den minimalistiska målningen.

Börja med måla duken i en mörkblå färg. Ha gärna lite vatten i penseln så färgen blir tunnare och färgen nästan strimmig.

Som stöd att få till den runda formen är tallrikar eller fat perfekta att rita runt. Använder du olika storlekar på dukarna blir det snyggt att även ha olika storlekar på cirklarna. För att få variation kan du välja att göra en målning med månen och en med en planet, t.ex. mars.

Du behöver:

  • målardukar

  • akrylfärg

  • penslar

  • tallrikar i olika storlekar

  • blyertspenna

Månen är en fläckig gubbe

Allas vår måne är varje minimalists dröm, nästan svart-vit, väldigt grafisk med andra ord. Basen för månen görs med stora yviga penseldrag i en gråaktig nyans. Måla tunt så även dukens blåa ton lyser lite igenom på vissa ställen. Medan den ytan torkar, måla rymden runtom svart.

Fyll på ännu ett lager färg på månen, lite vitt här, lite gulare vit på andra ställen. Har du ett foto på månen ser du att det finns många nyanser av olika kulörer på månen även om den först såg svartvit ut. Kanske lite gråblått? Lek med penseln och nyanserna. Det som du vill ha riktigt vitt kräver flera lager färg med torktid emellan.

Konstmåleri.
Bildtext Måla prickar och konturer med tunn pensel.
Bild: Yle/ Strömsö

Du har kanske hört talas om ”Gubben i månen”? Det ser faktiskt ut som ett ansikte där på månens yta och det är det tacksamt att plocka fram. Måla två svarta runda fläckar till ögon, en liten fläck nedanför och sedan en yta som påminner om munnen och en lätt skuggning på ena sidan av ansiktet.

För att fläckarna inte ska uppfattas alltför svarta kan du dämpa dem med en aning gråvit färg i ganska torr pensel. Effekten blir nästan som frost. Gör på samma sätt med andra svaga nyanser av vitt och beige ända tills ytan känns behaglig. Förstärk månens kontur med tunn pensel och vit färg.

Roströda mars

Den röda planeten Mars ska självklart få en bas av mörk roströd färg. Fortsätt jobba med ytan genom att måla in olika ljusare nyanser av varm röd och ockra. Lek med ljusa och mörka ytor.

Om månen har sina fläckar har Mars istället ytor som påminner om fält, som böljar fram och tillbaka. Var inte rädd att blanda in kontrastfärger som ljusblått och vitt. Lek med färgerna även här. Blir det fel då målar du över och börjar om. Blir någon färg för stark kan du dämpa ner den med en ljusare kulör och sparsamt med färg i torr pensel.

Ta fram sprickor och ojämnheter genom att måla in ljusa linjer och mörka ytor.

Glöm inte att måla rymden runtomkring svart. När den färgen torkat kan du skapa lite liv i allt det svarta genom att tillföra lite blått på vissa ställen.

Två tavlor.
Bildtext Mars är stor och roströd.
Bild: Yle/ Strömsö

Sprättmåla rymden

Enklaste sättet att få till rymden omkring måne och planeter är att sprättmåla. Ta färg på en pensel och sprätta sedan försiktigt ut den på duken. Använd gärna flera olika kulörer så att du får till det där mäktiga djupet av oändlighet.

Ett rum med konst på väggen.
Bildtext Månar, mars och fantasiplaneter.
Bild: Yle/ Strömsö