Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sveriges utrikesminister på besök: “Självklart att vi tar terrorvarningen på största allvar – polisen jobbar nu för högtryck”

Uppdaterad 07.02.2023 13:34.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström sa under sitt besök i Finland att Östersjön kommer att bli mycket säkrare när både Finland och Sverige är med i Nato" - Spela upp på Arenan

Säkerhetsläget har blivit annorlunda på grund av de incidenter som har ägt rum, konstaterar Sveriges utrikesminister i en intervju för Svenska Yle. Finlands utrikesminister säger att den gemensamma planen står fast, men att nationella intressen går först.

På inbjudan av utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är hans svenska kollega Tobias Billström (M) på besök i Helsingfors sedan i måndags. Ministrarna höll en gemensam presskonferens där bland annat den avstannade Natoprocessen lyftes fram.

USA har varnat för att terrorattacker kan drabba Stockholm. Det här är en varning som svenskarna tar på allvar.

– Det är självklart att vi tar terrorvarningen med största allvar. Vi vet att säkerhetsläget har blivit annorlunda på grund av de incidenter som har ägt rum på sistone i Sverige. Polisen och andra myndigheter jobbar för högtryck på att värna vår säkerhet, kommenterar Sveriges utrikesminister Tobias Billström.

Både finländska utrikesministern Pekka Haavisto (Gröna) och svenska Billström (M) inleder presskonferensen med att uttrycka sina sympatier med offren i den massiva jordbävning som drabbade Turkiet och Syrien natten till måndagen.

Haavisto berättar om Finlands senaste bistånd till Ukraina, som uppgår i ett värde på 400 miljoner euro. Utrikesministern rör Natofrågan kortfattat och säger att Finland och Sverige nått utmärkta resultat hittills, men fortsätter:

– Vi diskuterar, som ni så klart vet, fortfarande med Turkiet och Ungern. Ungern har uppgett att man kommer att inleda ratificeringsförfarandet i februari, säger Haavisto.

Se ministrarnas presskonferens i sin helhet:

Sveriges utrikesminister Tobias Billström besöker Helsingfors - Spela upp på Arenan

”Vi följer säkerhetssituationen hela tiden och samma sak gör svenskarna”

Det har förekommit uppgifter om att ledande finländska politiker är överens om att Finland vid behov kan ansluta sig till Nato före Sverige. Svenska utrikesministern Tobias Billström får frågan om han skulle ha förståelse för en situation där Finland skulle ansluta sig till Nato utan Sverige.

– Det är klart att Turkiet nu ser mer positivt på ett finländskt Natomedlemskap än på ett svenskt sådant. Det är Turkiet som fattar Turkiets beslut. Även om det är av starkt intresse att ansluta sig tillsammans, måste man också respektera att ett Natomedlemskap ligger i respektive lands intresse. Ansökningsprocessen ligger inte i mina händer, svarar Billström.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto bekräftar att de nationella intressena trots allt går först.

– Vi har sagt till Turkiet att vår prioritering är att båda länderna ansluter sig samtidigt till Nato och båda länderna borde vara medlemmar före Natotoppmötet i Vilnius i sommar.

Men de nationella intressena går först?

– Naturligtvis. Vi följer säkerhetssituationen hela tiden och samma sak gör svenskarna. Sverige ligger också nära Ryssland och samma saker diskuteras i Sverige.

Haavisto fortsätter och konstaterar också att bollen nu ligger hos Ungern och Turkiet. Han berättar också om ett samtal med den turkiska utrikesministern på måndagsmorgonen gällande jordbävningen.

– Just nu har ledarskapet i Turkiet fullt upp med konsekvenserna av jordbävningen.

Kan Ryssland vinna kriget?

Har väst tillräckligt med muskler för att kunna hjälpa Ukraina att vinna kriget? Och har vi förstått vad en eventuell rysk vinst i kriget skulle betyda för världen? Det är frågor som härnäst ställs av en journalist som harklar sig lite nervöst.

– Låt mig vara tydlig. Någon seger för Ryssland kommer inte på tal. Det får aldrig tillåtas hända, säger en seriös Billström.

Ur svensk synvinkel innebär det enligt Billström att man kommer att fortsätta stödja Ukraina militärt, politiskt, ekonomiskt och humanitärt.

Haavisto tillägger att militära biståndspaket kommer att behövas även i fortsättningen. Finland har redan levererat tolv stycken, av vilka det senaste var väldigt stort, säger han.

Tyskland har bekräftat att man skickar Leopardstridsvagnar till Ukraina med målet att tillsammans med andra länder sätta upp två ukrainska pansarbataljoner bestående av stridsvagnar av modell Leopard 2.

– Vi vill vara en del av den diskussionen, säger Haavisto.

Billström på besök

I dag deltar Haavisto och Billström i det utrikespolitiska debattforumet Hanalys på Hanaholmen i Helsingfors.

”Det understryker också det nära utrikespolitiska samarbetet mellan Sverige och Finland, som ytterligare fördjupats sedan Rysslands invasion av Ukraina och de svenska och finska ansökningarna om medlemskap i Nato”, uppger Billström i ett pressmeddelande.

Ministrarna har dessutom haft bilaterala möten där den avstannade Natoprocessen och Rysslands anfallskrig mot Ukraina diskuterats. Varken Turkiet eller Ungern har ännu ratificerat Finland och Sveriges Natomedlemskap.

Sedan det stormat framförallt mellan Sverige och Turkiet har Turkiet antytt att landet kunde godkänna Finland som Natomedlem, men inte Sverige.