Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran stiger snabbt och flera områden har ännu inte nåtts efter jordskalven i Turkiet

En svartklädd kvinna står på en ruinhög.
Bildtext tusentals hus raserades under skalven.
Bild: EPA-EFE

Dödssiffran efter måndagens kraftiga jordskalv i Turkiet fortsätter att stiga snabbt. Turkiet har hittills bekräftat över 3 400 dödsfall. I Syrien har över 1 600 dödsfall rapporterats.

Turkiets vicepresident Fuat Oktay uppger att extrema väderförhållanden i området det mycket svårt att leverera nödhjälp till de värst drabbade områdena.

Skalvet inträffade i närheten av staden Gaziantep södra Turkiet under natten mot måndagen då de flesta sov i sina hem. Det hade en magnitud på 7,8 och raserade byggnader i södra Turkiet och nordvästra Syrien.

Världshälsoorganisationen WHO uppger att det finns områden i både Turkiet och Syrien som det ännu kommit någon information från sedan skalvet.

Dödssiffran efter jordskalvet i Turkiet och Syrien stiger – svårt att rädda folk ur rasmassorna - Spela upp på Arenan

Vid halvtvåtiden på måndagseftermiddagen inträffade ett andra skalv med magnituden 7,5 kring hundra kilometer längre norrut. Enligt turkiska myndigheter var det här inte ett efterskalv.

Skalven raserade hela husen längs hela gator och räddningsarbetare kämpar för att gräva ut överlevande ur ruinhögarna. Sammanlagt har tusentals byggnader rasat samman i Turkiet och Syrien.

Det kalla vädret betyder att tiden för att hitta överlevande kan löpa ut snabbt.

Räddningsmanskap från ett stort antal länder är på väg till skalvområdet. En finländsk räddningsgrupp var på väg till Turkiet på tisdagen. Finlands röda kors uppger att man väntar på information om vilken hjälp som behövs i skalvområdet.

I Syrien försvåras räddnings- och hjälparbetet ytterligare av det pågående inbördeskriget. De värsta drabbade områdena i Syrien verkar vara den rebellkontrollerade enklaven i de nordvästra delarna av landet.

Byggnad rasar ihop i Turkiet - Spela upp på Arenan