Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeklassare i Raseborg är med om att skapa Nordens nyaste bokpodd

Uppdaterad 23.02.2023 16:37.
Tjej läser bok i soffa.
Bildtext Tovemarie Andersson är en av de runt 20 unga som tillsammans skapa den nordiska bokpodden.
Bild: Veronica Montén / Yle

Unga från Raseborg, Stockholm och Mariehamn skapar under våren en nordisk bokpodd tillsammans med tre kända författare.

Runt sex stycken unga från varje ort är med i projektet. Allt som allt rör det sig alltså om kring 20 unga läsare. En av dem är Tovemarie Andersson, sjundeklassare i Mikaelskolan i Ekenäs.

– Det lät som en rolig grej när moddaläraren kom och frågade om jag vill vara med, berättar Tovemarie Andersson.

Hon är uppvuxen med böcker omkring sig, är nu själv en ivrig läsare och gillar speciellt mycket fantasyböcker. Hon blir nästan lyrisk när hon pratar om sin favoritbokserie Ergagon.

– Man fick ingen ro i själen förrän man läst boken färdigt, förklarar hon ivrigt.

Författaren Maria Turtschaninoff.
Bildtext Maria Turtschaninov har bland annat skrivit böckerna om Maresi och den nya boken Arvejord.
Bild: Veikko Somerpuro

Författarna som är involverade i bokpodden är svenska Michael Wiander och de finländska författarna Maria Turtschaninoff och Sofia Chanfreau.

Mia Lindström som är koordinator för bokpodden försäkrar att det inte var särskilt svårt att hitta unga, och inte heller författare, som ville vara med i projektet.

– Målet är den nordiska kontakten, att elever ska få träffas, diskutera och märka att det inte är så stor skillnad mellan dem, berättar Lindström.

Kvinna ligger i en soffa och läser en bok.
Bildtext Tanken är att skapa nordisk kontakt mellan unga med läsintresse.
Bild: Unsplash/Matias North

Idén till en nordisk bokpodd kom egentligen för flera år sedan och nu var det äntligen dags att förverkliga planerna. I praktiken träffas deltagarna digitalt via skärm. Vid varje träff diskuterar två till tre unga från varje ort sinsemellan och tillsammans med författarna.

– Vi funderade på vad vi skulle göra för unga där de själva kunde vara engagerade. Vi spelar in en diskussion med elever från olika länder och de får diskutera med kända författare och lära känna varandra samtidigt, berättar Annette Ström som är verksamhetsledare för Luckan Raseborg.

Två kvinnor och en ung tjej på en soffa
Bildtext Mia Lindström är koordinator för bokpodden och Annette Ström var en av dem som för flera år sedan var med och kläckte idén om en bokpodd.
Bild: Veronica Montén / Yle

Aktörerna bakom bokpodden är Luckan Raseborg och Västnyländska kultursamfundet. Förhoppningen är att podden ska spelas upp för elever i olika skolor, men i stort ska den finnas till för alla som är intresserade av litteratur – både unga och äldre.

Unga från Raseborg deltar i ny nordisk bokpodd

10:31

Bokpodden lanseras i kulturhuset i Karis i samband med evenemanget Nordens i Fokus den 23 – 25 mars. Då ordnas där också annat program kopplat till Norden.

barnavdelningen på biblioteket
Bildtext Nordens nyaste bokpodd lanseras i mars i kulturhuset Fokus i Karis.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Podden finansieras av Nordisk kulturkontakt, Konstsamfundet och Taike Centret för konst främjande som en del av projektet Fokus Nordic activities barnkulturcenter i Raseborg med en nordisk profil.