Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagstränaren Teemu Pasanen kommenterade petandet av Markus Vuorela och Katri Lylynperä – formbeskeden var otillräckliga

Hiihdon päävalmentaja Teemu Pasanen kuvassa.
Bildtext Teemu Pasanen valde 17 längdskidåkare till Planica.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Finland tog på tisdag ut 17 längdskidåkare till VM på skidor i Planica. Enligt landslagets chefstränare Teemu Pasanen finns det varken för Markus Vuorela eller Katri Lylynperä en VM-distans där de ryms med bland de fyra som får en plats i tävlingen.

På herrsidan ryms varken Markus Vuorela eller Lauri Lepistö med i laget, och av damåkarna lämnades Katri Lylynperä utanför.

Med i laget togs däremot juniorvärldsmästaren Niko Anttila samt U23-mästaren Jasmin Kähärä.

Träningsledningen byggde upp laget utifrån vilka tävlingsdistanser som avgörs i Planica.

– Det var slutligen ganska klara val. Vi såg på lagbygget så att det finns fyra skidåkare till varje distans. På det sättet formades laget, berättar chefstränaren Teemu Pasanen till Yle Urheilu.

Både Vuorela och Lylynperä var enligt Pasanen i en liknande situation på så sätt att resultaten inte berättigade till en plats i laget.

– Markus har på alla normaldistanser åkt väldigt jämnt i år men ryms inte på en enda distans in bland de fyra bästa som får åka i VM.

– I sprint med klassisk teknik har Katri inte nått sådana resultat denna säsong att hon skulle platsa i damsprintlaget.

Vem som åker vilka distanser i VM är ännu inte klart. Mycket beror på vilka distanser de största stjärnorna väljar att delta i. Men Teemu Pasanen säger att Niko Anttola med säkerhet kommer att tävla på 15 km med fri teknik.

– Han har varit i utmärkt form denna säsong. Nu får han testa formen i en stortävling i allmänna klassen, kommenterar Pasanen för Yle Urheilu.