Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags för VM i skidskytte: Bara en favorit på herrsidan men många bland damerna – stafetterna är Finlands chans att slå till

Mari Eder vid vallen.
Bildtext Mari Eder är Finlands trumfkort i Oberhof.
Bild: IMAGO/CEPix/ All Over Press

När skidskytte-VM startar med mixedstafett så hör Finland till en av nationerna som kan skrälla. VM kan på herrsidan bli en succé för norrmännen – bland damerna blir det en tuff kamp om medaljerna.

Mixedstafett inleder skidskytte-VM i Oberhof på onsdag. När vi talar om favoriter är Norge, Frankrike, Tyskland, Italien och Sverige de nationer som förväntas göra upp om medaljerna. Men i mixedstafett finns det utrymme för överraskningar. Exempelvis Schweiz, Österrike och Finland har chans att till och med kämpa om medalj.

Öppningstävlingen på ett mästerskap brukar ofta innebära lite extra fjärilar i magen och risk för överladdning. Här ligger chanserna till överraskningar. För Finland gäller det att hålla antalet reservskott till ett minimum, då finns det chans att få en bra start på VM.

Det finska laget i VM-öppningen är Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tuomas Harjula och Olli Hiidensalo.

Norsk herrdominans att vänta?

De norska herrarna kommer att skramla ihop en säck fylld med medaljer i VM. Med Johannes Bø i spetsen är utgångspunkten att det blir norsk seger i alla lopp. Norrmännen har lyckats ta fyra trippelsegrar den här säsongen och det är möjligt att det även sker i VM. Kampen om medaljerna handlar om Norge mot resten av världen, så stark är den norska herrtruppen.

Johannes Bö smilar upp sig.
Bildtext Johannes Bø har varit suverän i vinter.
Bild: EPA-EFE

Den bästa finländska prestationen den här säsongen har Tuomas Harjula stått för. Harjula kom tia i masstarten i Annecy. Olli Hiidensalo ligger bäst till i totalcupen med en 26:e plats. Hiidensalo var elva i säsongsöppningen i Kontiolax.

Tero Seppälä har inte nått samma nivå som under förra säsongen på grund av hälsoproblem. Seppälä hade de två senaste åren realistiska chanser till pallplaceringer, men i år kan vi inte förvänta oss det. Heikki Laitinen och Jaakko Ranta kan klara av att kämpa om en placering bland de 40 främsta. Mellan dem står kampen om vem som är fjärde man i stafettlaget.

En placering bland de tio främsta individuellt i något lopp är något herrarna kan vara nöjda över. Däremot har herrarna chans till en bra placering i stafetten. Säsongens stafetter har hittills gett placeringarna 6, 5, 8 och 9. Med ett lyckat skytte kan herrarna till och med vara med i medaljkampen.

Ett halvdussin favoriter bland damerna

På damsidan finns det ingen klar segerfavorit i något lopp. I årets världscup har vi redan sett åtta olika segrare och fjorton damer som tagit en pallplacering. Damtävlingarna kommer att bli betydligt mer spännande än herrarnas.

Systrarna Öberg, Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Julia Simon, Denise Herrmann, Lisa Hauser, Marketa Davidova, Marte Røiseland och Ingrid Tandrevold är definitivt damer som kommer att finnas med i medaljkamperna. Det är helt möjligt att det går så att varje lopp kan ha olika vinnare. Det skulle vara en tid sedan det har hänt.

Elvira Öberg justerar sitt sikte.
Bildtext Elvira Öberg är ett av Sveriges medaljhopp.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Mari Eder har potential

Av de finländska damerna är det Mari Eder som har chans att klämma sig in bland de fem främsta. Lyckas hon skjuta felfritt i sprinten kan hon mycket väl finnas med i medaljkampen. Suvi Minkkinen kan med sitt säkra skytte finnas bland de 15 främsta på distansen.

Nastassia Kinnunen kan också kämpa om en placering bland de 20 främsta i samma lopp. För Venla Lehtonen och Erika Jänkä handlar det om att försöka göra säsongens bästa lopp och ta sig in bland de 40 främsta.

Yle sänder alla lopp från VM i Oberhof och tävlingarna kommenteras på svenska av Magnus Eklöv .

VM-sändningarna från Oberhof:

Ons 8.2. kl 15.30 mixed stafett
Fre 10.2. kl 15.15 sprint, damer
Lö 11.2. kl 15.30 sprint, herrar
Sö 12.2. kl 14.20 jaktstart, damer
Sö 12.2. kl 16.25 jaktstart, herrar
Ti 14.2. kl 15.15 distanslopp, herrar
Ons 15.2. kl 15.15 distanslopp, damer
To 16.2. kl 16.00 singelmixed stafett
Lö 18.2. kl 12.40 stafett, herrar
Lö 18.2. kl 15.55 stafett, damer
Sö 19.2. kl 13.25 masstart, herrar
Sö 19.2. kl 16.10 masstart, damer

Diskussion om artikeln