Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt företag vill göra det lättare att distansarbeta i skärgården: ”Det finns många liknande kontor i stadsmiljö, men inget i skärgården”

Två män som ser på Åbo salutorgs karta över Åbolands skärgård.
Bildtext Timo Ketonen och Patrik Anckar hoppas att många vill distansarbeta i den åboländska skärgården. På kartan vid Åbo Salutorg hittar de flera av de öar som man nu kan distansarbeta på.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I slutet av januari lanserades en digital plattform som ska göra det lättare att distansjobba i Åbolands skärgård och samtidigt träffa andra distansjobbare från hela världen.

Bakom konceptet, som går under namnet A'Pelago Experience, ligger entreprenörerna och affärsmännen Patrik Anckar och Timo Ketonen. Men vad innebär egentligen en digital plattform?

– Det är ett lätt sätt att gå in och titta på tolv olika ställen där du kan jobba och vistas i skärgården. Det är lätt att boka, då allt finns på samma plattform, säger Ketonen.

Idén till projektet uppstod då både Ketonen och Anckar under coronapandemin jobbade mycket på distans från sina sommarstugor.

– Under pandemin valde jag att flytta ut till Lillandet i Nagu. I två år jobbade jag där, och i synnerhet under den mörkaste pandemitiden, då alla lunchrestauranger var stängda och jag satt med två rådjur, en räv och en hare som mitt enda sällskap, tänkte jag att det kunde vara roligt med möjligheter för coworking i skärgården, säger Ketonen.

Idén fick ny fart då Ketonen satt med i en arbetsgrupp för en livskraftig skärgård tillsammans med Pargas stad och Kimitoöns kommun och då involverades även Anckar i projektet.

– Det finns många liknande kontor där man kan jobba tillsammans i stadsmiljö, men inget liknande som finns i skärgården, säger Anckar.

Man i mörkblå kläder med ett torg i bakgrunden.
Bildtext Timo Ketonen distansarbetade i nästan två år på stugan i Nagu.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Största intresset har ändå väckts bland folk som har någon slags anknytning till skärgården”

Företagets målsättning är att skapa en levande skärgård året om, att knyta nya kontakter och att skapa nya affärsmodeller för en hållbarare skärgård. Ett led i det här är även att ordna ett stort seminarium 10-11 augusti i Korpo. På seminariet framträder flera framstående män och kvinnor från Finland och utlandet.

Till skillnad från andra företag som erbjuder boendemöjligheter i skärgården riktar sig A'Pelago enbart till företag och organisationer. Målet är att locka distansarbetare från hela världen.

– Vi ordnade vår första coachning i augusti ifjol, då hade vi åtta olika arbetslag med elva nationaliteter på plats. De var alla helt begeistrade och sa att det här har de aldrig upplevt förut, säger Ketonen.

– Det kanske största intresset har ändå väckts bland folk som har någon slags anknytning till skärgården, som är där en kort tid under sommaren och vill jobba under längre perioder i skärgården, men saknar ett kontor, säger Anckar.

En man vid ett torg.
Bildtext Patrik Anckar tillbringade en stor del av coronapandemin ute på stugan, men internetuppkopplingen var en utmaning. Därför har företaget satsat på att alla distansarbetsplatser har bra nätförbindelser.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi väntar med spänning på vad det för med sig”

I samarbetet ingår just nu tolv turismföretagare på olika håll i Åboland. En av dem är Outi Fagerlund i Houtskär, som ser många fördelar med initiativet.

– Skärgården är en ypperlig plats för att distansarbeta. Sommarsäsongen är väldigt fullbokad, men resten av året är lugnare och det här är en möjlighet för oss att tjäna lite pengar också under vintermånaderna. Vi tycker att konceptet är bra, A'Pelago sköter om bokningarna och marknadsföringen och vi erbjuder ett ställe där man kan jobba på, säger Fagerlund.

Även Veera Sulosaari, som driver två turismföretag i Nagu, väntar med spänning på vad det nya konceptet för med sig.

– Timo tog kontakt i höstas och berättade att det här var på gång. Vi ville såklart vara med och vi väntar med spänning på vad det för med sig. Det är förstås något helt nytt, men jag tror att det blir bra, säger Veera Sulosaari.

Solen går ner över en stor ö i skärgården och ljuset glittrar i vattnet.
Bildtext Utsikten är en av fördelarna med att arbeta i skärgården.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Tanken är att på sikt expandera till andra länder

Förutom Ketonen och Anckar jobbar även Albin Järvinen, Andreas Anckar och Alina Sippolainen med projektet. De sköter bland annat om kundtjänst, webbdesign och sociala medier.

Just nu inleds arbetet i Åbolands skärgård, men Ketonen medger att man har förhoppningar på att utvidga konceptet också till andra länder.

– Vi har en klar plan att det också ska bli ett internationellt koncept. Vi börjar nu i den åboländska skärgården, men tanken är att vi på sikt kan expandera kanske till Norden eller andra delar av Europa, säger Ketonen.

Diskussion om artikeln