Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blev Alexis Pinturault den sista världsmästaren i alpin kombination? Kritiken mot disciplinens existens lever stark: ”Blir lite av en parodi”

Alexis Pinturault firar i VM 2023.
Bildtext Alexis Pinturault blev också världsmästare i kombination 2019.
Bild: EPA-EFE

Flera av favoriterna i fartgrenarna tog den alpina kombinationen som en uppvärmning. Alexis Pinturault tog VM-guldet, men frågan är om han står som historiens sista världsmästare i grenen.

Alexis Pinturault blev årets första världsmästare i alpint på herrsidan. Fransmannen tog karriärens tredje VM-guld då han vann den alpina kombinationen i Courchevel.

Det stora hemmahoppet från Frankrike ledde efter förmiddagens super-G och behöll förstaplatsen i slalomen. Efter att de två österrikarna Marco Schwarz och Raphael Haaser hade fått röda skyltar var det hela i praktiken klart.

De som var bäst i super-G startade först i slalomen och när tävlingen summerades var det oförändrat läge. Det blev franskt högst upp på pallen och sedan två gånger Österrike.

För de två finländarna Elian Lehto och Jaakko Tapanainen var det motigt. Lehto avbröt i slalomen, Tapanainen tog sig ner men missade rejält och var näst sist av åkarna som genomförde båda åken.

– Man får konstatera att Lehto gav en blek bild av sig själv i VM-debuten, säger Yle Sportens kommentator Kristian Karlsson om Finlands positiva utrostecken den här vintern.

”Kan ifrågasätta existensen”

Frågan är hur många gånger till som det koras en världsmästare i kombination.

– Visst är det så att många använde det här som en form av uppvärmning inför super-G och störtlopp senare under veckan, konstaterar Karlsson.

Tio åkare valde att inte starta i eftermiddagens slalom – bland dem fartfavoriterna Aleksander Aamodt Kilde och Vincent Kriechmayr. För herrarnas del körs super-G på torsdag och störtlopp på söndag.

– Man kan ifrågasätta grenens existens när så många väljer att stå över kombinationen. Man kan också ifrågasätta varför den är först ut på VM. Det ger chansen att komma och köra ett träningsåk i super-G.

Finns inte i världscupen

Kombinationen finns inte på tävlingsprogrammet i världscupen och under senare år har kritiken mot disciplinens existens på programmet i VM och OS varit påtaglig.

Det internationella skidförbundet har diskuterat att plocka bort kombinationen och ett definitivt beslut kan komma i vår.

– Jag tror att det handlar om politik, man vill ha ett antal grenar att dela ut medaljer i. Rent prestationsmässigt blir det lite av en parodi. Det finns bara några åkare som behärskar både fart och teknik, och det gör att det bara är några som tävlar om medaljerna. Det är inte rätt sätt att visa upp den alpina sporten, säger Radiosportens expert Tobias Hellman.

VM i alpint fortsätter med super-G för damerna i morgon.

VM i alpint

Herrarnas kombination:
1. Alexis Pinturault, FRA 1.53,31
2. Marco Schwarz, AUT + 0,10
3. Raphael Haaser, AUT + 0,44
4. River Radamus, USA + 0,69
5. Atle Lie McGrath, NOR + 0,72
6. Loic Meillard, SUI + 1,20
---
21. Jaakko Tapanainen, FIN + 12,23

Elian Lehto avbröt i slalomen.

Diskussion om artikeln