Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Romu Keinänen får bygga ny skrotanläggning i Horsbäck

Skrotade bilar på hög.
Bildtext Romu Keinänen har fått grönt ljus att bygga en skrotanläggning i Horsbäck. Arkivbild.
Bild: Christoffer Gröhn / Yle

Regionförvaltningsverket beviljar miljötillstånd till företaget Romu Keinänen, som vill bygga en modern skrotanläggning i Horsbäck. Men tillståndet kommer med en rad begränsningar.

Nu står det klart att företaget Romu Keinänen beviljas miljötillstånd för att driva en modern skrotanläggning i Horsbäck i Ekenäs.

Raseborgs stad beviljade bygglov för de hallar och byggnader där skrothanteringen ska äga rum i oktober 2022, men miljötillståndet från regionförvaltningsverket innebär att företaget nu fått grönt ljus från både staden och berörda myndigheten för projektet på Horsbäcks industriområde.

Miljötillståndet tillåter att Romu Keinänen får att ta emot, förvara, krossa och sortera avfall på området. Dessutom får företaget också bland annat behandla metallavfall.

Två män med ryggen till på en markbyggnadsarbetsplats.

Modern skrotanläggning på väg till Horsbäck: Företaget intygar att verksamheten inte kommer att störa, men grannarna är skeptiska

Företaget Romu Keinänen lägger grunden för en ny tekniskt avancerad anläggning i Horsbäck. Den ska hantera nästan 100 000 ton metallskrot om året. Det skrämmer grannarna.

Många begränsningar

Regionförvaltningsverkets miljötillstånd kommer däremot med en rad begränsningar. Verksamhet som orsakar oljud måste ske mellan 07–22 under vardagar eller 8–14 på lördagar.

Det handlar till exempel om lastbilars av- och pålastning, krossning av metallavfall utomhus samt sortering för hand och manuell hantering av avfall inomhus. Dessutom får verksamheten inte smutsa ner närmiljön eller orsaka annan skada på miljön eller hälsan.

Företaget Romu Keinänen ska också betala en garantiavgift för avfallshantering på 186 000 euro till Närings- trafik och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen).

Väljer Romu Keinänen att överklaga miljötillståndet måste företaget i vilket fall som helst betala en garantisumma på 93 000 euro till NTM-centralen. Denna avgift ska garantera att miljön återställs ifall tillståndet förkastas eller får avgörande förändringar.

Diskussion om artikeln