Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen har förhört viktigt vittne i Iso Omena-fallet: Det här hände strax innan kvinnan dog

Ison Omenan kauppakeskuksessa oli jätetty muistokynttilöitä ja kukkia tapahtumapaikalle.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisen har förhört ett viktigt vittne i Iso Omena-fallet. Kvinnan som dog i köptcentret i Esbo i samband med ett ordningsvaktsingripande hade under flera tillfällen närmat sig vittnet.

Polisen har återigen förhört den man som tillkallade vakter före en kvinna dog i samband med ett gripande i Esbo den 7 januari. Kriminalkommissarie Jyrki Kallio, som leder utredningen säger att mannen redogjort utförligt om händelserna.

– Mannen har sagt att kvinnan ett flertal gånger närmat sig honom, redan innan händelsen den 7 januari. De kände till varandra uttryckligen på grund av dessa möten, de skedde på olika dagar.

Kvinnan hade vid flera tillfällen följt efter mannen. Han hade då bett henne att lämna honom ifred eftersom han upplevde närmandena som obehagliga.

Köpcentrets ordningsvakter hade ett par gånger tidigare hjälpt mannen i liknande situationer. Kvinnan hade vid två gånger tillfällen tvingats lämna köpcentrumet, uppger polisen.

Kvinnan ska aldrig ha hotat vittnet med fysiskt våld. En gång hade hon tagit i mannens handleder men det ledde inte till några skador.

Den 7 januari: Mannen hade försökt lämna situationen

Den 7 januari hade kvinnan återigen närmat sig mannen och vägrat lämna honom i fred. Mannen tog än en gång kontakt med vakterna i hopp om att de kunde hjälpa honom att lämna köpcentrumet utan att hon följde efter.

En ordningsvakt gick iväg med mannen. Då två ordningsvakter försökte hindra kvinnan att följa efter sattes händelseförloppet igång som ledde fram till kvinnans död. Mannen såg inte gripandet eftersom han redan lämnat platsen.

Till näst kommer polisen att förhöra en man som möjligtvis sett gripandet. Polisen ska också försöka förhöra ett till vittne som lär ska ha sett både de tidigare mötena mellan kvinnan och mannen, samt gripandet. Fler förhör och expertutlåtanden ska också höras.