Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elstödet debatterades i nästan tom plenisal – regeringen var sin egen största kritiker

Riksdagens halvtomma plenisal.
Bildtext Riksdagen var nästan tom på tisdagseftermiddagen. Uppe till höger Kanadas generalguvernör Mary Simon (stående).
Bild: Yle

Regeringens förslag på kompensation till hushållen för dyra elräkningar fick kritik av några av de egna ledamöterna, men beröm av oppositionen.

Elstödet kommer att utgöra en betydande del av tilläggsbudgeten på cirka 2 miljarder euro.

De hushåll som fått dyra elräkningar ska kompenseras i efterhand, men bara om eldelen av räkningen överstigit 90 euro i månaden.

Det här har lett till kritik av ekonomer som menar att stödet främst går till sådana hushåll som har råd att betala högre räkningar.

Grön kritik mot regeringsförslaget

När riksdagen på tisdagen fick debattera stödet var det ändå inte många på plats, knappt tio ledamöter i stora salen kunde man räkna till.

Den fränaste kritiken mot regeringens förslag kom från de egna leden.

De grönas Iiris Suomela tyckte att regeringen har slängt pengar i sjön.

– Stöden riktas inte så effektivt som möjligt, de blir alltså dyra för staten. I det här förslaget har vi inte kunnat rikta stöden till låginkomsttagare, de går såväl till de rika som till de fattigare. Vi lyckades inte heller utesluta att stöden går till sommarstugors elräkningar.

Suomela fick stöd av centerns Joonas Könttä.

– Jag skriver nog under kritiken mot hur vi lyckades rikta stöden. Det var säkert svårt att med den tajta tidtabellen skapa en perfekt lösning, men jag hoppas att ministeriet hittar en bättre mekanism när nästa kris kommer.

Oppositionen tackar regeringen

Däremot tyckte sannfinländaren Sheikki Laakso att stödet är bra just som regeringen skrev det.

– För några veckor sedan diskuterade plenum stöden och vissa lät här förstå att det här borde bli som en slags solidaritetsskatt, att man skulle rikta stödet till de fattiga. Men jag måste säga, fast någon kanske felaktigt tror att jag talar i egen sak, att varför skall ens en riksdagsledamot tvingas betala högre elräkningar bara för att elbolaget skall kunna göra skyhöga vinster?

Också Laaksos partikamrat Ville Vähämäki och samlingspartiets Markku Eestilä riktade i första hand sin kritik mot att elräkningarna blivit så höga.

Vänsterförbundets inlägg i debatten gavs av Katja Hänninen som överraskade genom att inte alls nämna att många låginkomsttagare helt går miste om stödpengarna.

– Trots att den här modellen kanske inte är perfekt så tycker jag att det är viktigt att man ens i efterhand får hjälp med de höga elräkningarna.

Tom plenisal mötte långväga dignitärer

En lite ofrivilligt komisk situation uppstod när talman Juho Eerola i mitten av debatten högtidligt meddelade att den kanadensiska generalguvernören Mary Simon med följe nyss bänkat sig på åskådarläktaren.

Eerola uttalade några artighetsfraser och de knappt tio riksdagsledamöterna gav en applåd som ekade i den tomma salen.

Simon tog leende emot applåderna, men vad hon tänkte om den parlamentariska ivern bland finländska politiker är okänt.

Simon är på statsbesök i Finland hos president Sauli Niinistö. Generalguvernör Simon är den brittiska kronans ställföreträdare i Kanada.

Diskussion om artikeln