Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dubbelt så många grova stölder vid byggarbetsplatser som förr – brottsligheten systematisk och stöldgodset dyrbart

Byggarbetsplats med skylt som varnar utomstående för att röra sig på området. I bakgrunden syns grävmaskin.
Bildtext En värdeökning på olika metaller och andra råvaror har lett till en ökning av stölder på byggarbetsplatser. Arkivbild.
Bild: Tiina Kokko / Yle

Om stöldgodsets värde överstiger 15 000 euro räknas stölden som grov. Idag slår tjuvar oftare än tidigare till mot byggarbetsplatser i Österbotten.

I hela Finland stiger antalet inbrott och stölder vid byggarbetsplatser.

Polisinspektör Kari Siivo uppger att det sker en ökning framför allt i antalet grova stölder.

Bilden bekräftas av kriminalkommissarie Juha Järvelin vid Österbottens polisinrättning. Att värdet på olika metaller och andra råvaror stigit är förmodligen det som ligger bakom utvecklingen, säger Järvelin.

– Lyckas tjuvarna få tag på metaller från en byggarbetsplats innebär det idag en större ekonomisk vinst än tidigare.

Enligt Järvelin ligger det stor systematik bakom den här brottsligheten och avsikten är att tjäna pengar genom att sälja stöldgodset vidare.

– Det har uppstått en marknad för stulen egendom.

Grov stöld när tjuven agerar systematiskt

Polisen för statistik över stölder och grova stölder.

Enligt Järvelin är det värdet på stöldgodset som avgör vilken brottsrubriken blir.

– Gränsen går där mitt mellan 10 000 och 20 000 euro. Man kan säga att om värdet på stöldgodset ligger under 10 000 så rör det sig om stöld. Men det spelar också en roll om man kan påvisa att brotten är systematiskt genomförda.

Koppartråd på trärulle ligger på marken.
Bildtext Koppar är värdefullt byte.
Bild: Ville Toijonen / Yle

Att mängden grova stölder ökar handlar enligt Järvelin bland annat just om att tjuvarna agerar systematiskt.

– Vi har kunnat se att målen för stölderna har valts ut så att det fanns större chans att lyckas lägga vantarna på dyra grejer.

Framför allt är det metaller som lockar tjuvarna. Ibland blir också verktyg stulna och då bränslepriserna stiger väljer tjuvarna ibland också att ta med sig bränsle.

”Största delen finländare”

Under år 2021 genomfördes 869 stölder vid finländska byggarbetsplatser, visar siffror som Yle Pohjanmaa fått från Polisstyrelsen. Av dem räknades 65 som grova stölder.

Ifjol var stölderna 1053 stycken, varav de grova stölderna 109 stycken. Polisinspektör Kari Siivo uppger att merparten av gärningsmännen är finländare.

– Största delen av de misstänkta, i de fall där det finns misstänkta, är finländare. Bland de utländska misstänkta är det rumäner och ester som toppar statistiken, säger Siivo.

På det område som Polisinrättningen i Österbotten övervakar har antalet stölder det senaste året stigit från 13 till 25. Antalet grova stölder ökade från två till nio.

För att stoppa tjuvarna behövs planering

I Österbotten byggs många vindkraftverk på avlägsna platser, som är tacksamma mål för tjuvar.

Kriminalkommissarie Juha Järvelin konstaterar att en del stölder har riktats mot vindparker, men något fenomen är det ändå inte fråga om.

God planering kan skydda mot inbrott; det är större risk för tjuven att åka fast om byggarbetsplatsen är övervakad.

– Inom organiserad brottslighet strävar man efter minsta möjliga risk för att åka fast och största möjliga vinst. Vi tycker nog att det ser ut som om man gör en riskbedömning.

Enligt Järvelin är bästa sättet att förebygga stölder att investera i fungerande övervakningssystem. Då ökar risken för att tjuvarna åker fast och risken för att råka ut för inbrott minskar.

– Vi har fall under utredning där entreprenören har haft bra övervakningssystem. Tack vare det har vi lyckats få fram bevismaterial som haft stor betydelse i utredningen.

Den här texten är en översättning av artikeln Törkeät työmaavarkaudet ovat lähes tuplaantuneet Suomessa – poliisin mukaan teot ovat suunnitelmallisia ja ryöstösaaliit arvokkaita skriven av Sebu Björklund / Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk / Yle Österbotten.

Diskussion om artikeln