Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Radiokanalen Yle Puhe avslutas år 2024 – distributionskostnaderna används till innehåll

Keittiönpöydällä etualalla radiovastaanotin, jonka vieressä kananmunankuoria. Ihmishahmo mittaa taustalla sokeria, aikoo leipoa jotain.
Bild: Anne Hämäläinen

Yles förvaltningsråd beslutade vid sitt möte den 7.3.2022 att avsluta radiokanalen Yle Puhe. Kanalen tystnar våren 2024.

Beslutet grundar sig på förändrade medievanor. Media konsumeras allt mer på webben istället för via traditionella radio- och TV-kanaler. Yle Puhe är den minsta av Yles finskspråkiga nationella radiokanaler. Dess veckovisa räckvidd är bara några få procent.

”Yle och Yles tjänster måste förändras i takt med finländarnas medieanvändning. I enlighet med Yles strategi utvärderar vi regelbundet antalet kanaler och tjänster. Distributionssättet för Yles ljudinnehåll ändras för att bättre motsvara finländarnas medieanvändning”, säger Arto Satonen, ordförande för Yles förvaltningsråd.

I enlighet med Yle-lagen beslutar förvaltningsrådet i ärenden som innebär väsentliga minskningar eller utökningar av Yles verksamhet eller betydande förändringar i fråga om företagets organisation.

I dagsläget består Yle Puhes programutbud av poddar gjorda för Yle Arenan, repriser av andra kanalers program och radiosport. I framtiden hittas det innehåll som hörs på Yle Puhe på Yle Arenan och på Yles övriga radiokanaler. Radiosporten förnyas så att sportinnehållet kan höras av en ännu bredare publik på Yle Arenan och Yle Radio Suomi. Mer detaljerade planer kommer att utarbetas senare.

”Vi överför distributionskostnaderna för radiokanalen till innehåll. I framtiden kommer vi att erbjuda finländarna ett ännu mer mångsidigt, bildande och underhållande utbud av talprogram”, säger Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

”I tider av osäkerhet och kostnadstryck förutsätts vi göra allt mer tydliga val. Satsningarna i fråga om försörjningsberedskap, det rådande ekonomiska läget och inflationen påverkar alla Yles ekonomi. Att effektivisera distributionskostnaderna är i dagsläget en ansvarsfull användning av skattemedel”, fortsätter Ylä-Anttila.

Beslutet är en fortsättning på utvecklingen av Yles digitala publicering. Förra året gjorde Yles förvaltningsråd, på begäran av Radiomedia, en förhandsprövning av det ljudinnehåll som publiceras på Yles webbplatser. Enligt beslutet är ljudinnehåll på webben en väsentlig del av Yles uppdrag.

Yle erbjuder fortsättningsvis fem nationella radiokanaler via FM-distribution: Yle Radio Suomi, Yle Radio 1, YleX, Yle Vega och Yle X3M. Utöver det här erbjuder Yle Arenan ett omfattande och mångsidigt utbud av poddar och annat ljudinnehåll.