Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två svenskbördiga misstänks ha försökt starta liga i Finland – nu åtalas medlemmar för grovt narkotikabrott

En byggnad där Helsingfors tingsrätt finns.
Bild: Silja Viitala / Yle

Polisen misstänker att de kriminellas syfte var att starta ett organiserat gäng. Två misstänkta är svenska medborgare.

Anklagelserna mot de misstänkta lästes upp i dag i Helsingfors Tingsrätt.

14 personer anklagas för bland annat grovt narkotikabrott, vapenbrott och grov penningtvätt, samt medhjälp.

Den huvudmisstänkta är åtalad för två grova narkotikabrott, ett vapenbrott och misshandel. Åklagaren anser att mannen ska straffas med fängelsestraff.

Enligt åklagaren har den huvudmisstänkta lett distributionen av narkotikan i Finland och fört in fyra kilo kokain till Helsingfors. Kokainet fördes till Helsingfors i flera omgångar mellan april och augusti 2022, och även amfetamin hämtades till Finland.

De misstänkta ska ha använt flera lägenheter och hotellrum i Helsingfors för att distribuera drogerna och kokainet vägdes och paketerades där. De förvarade även pengar från försäljningen av drogerna där. Polisen beslagtog 14 500 euro i kontanter.

Medlemmarna distribuerade droger för 450 000 euro

Enligt polisen är gruppens ledare och den andra huvudmisstänkta svenska medborgare. De fängslades i början av september, misstänkta för grovt narkotikabrott.

Polisen uppger att organisationen påbörjade sin verksamhet i Finland under våren förra året. Enligt polisen värvade ledaren ligans medlemmar i Finland och skaffade skjutvapen åt dem.

Värdet på drogerna som distribuerades i Finland var minst 450 000 euro. Polisen beslagtog cannabisodlingar, amfetamin och kokain samt flera skjutvapen från gruppen.

– Vi hindrade en kriminell grupp från att få fotfäste på kokainmarknaden i Finland, säger kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen Toni Uusikivi till Yle Uutiset.

Enligt Uusikivi är de huvudmisstänkta männen födda på 1970- och 1980-talet.

– Det handlar alltså inte om gatugängen som består av unga män som har setts i nyheterna i Sverige, säger Uusikivi.

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Kansainvälisen rikollisryhmän jäsen pyrki apureineen Suomen kokaiinimarkkinoille, mutta jäi kiinni – tässä heidän syytteensä, skriven av Maija Mokkila och Tiina Karppi, översatt av Dominique Pashley.