Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska pratradiokanalen Yle Puhe läggs ner

Från 2023
Ett kollage med Yle Puhes logotyp och ett mixerbord.
Bildtext Våren 2024 är Yle Puhe-kanalens saga all.
Bild: Roger Källman / Yle

Yles förvaltningsråd beslutade på tisdagen att lägga ner radiokanalen Yle Puhe. Kanalen tystnar om ett år, våren 2024.

Enligt Yles förvaltningsråd motiverades beslutet av ändrade medievanor.

”Yle och Yles tjänster måste förändras i takt med finländarnas medieanvändning. I enlighet med Yles strategi utvärderar vi regelbundet antalet kanaler och tjänster. Distributionssättet för Yles ljudinnehåll ändras för att bättre motsvara finländarnas medieanvändning”, säger Arto Satonen, ordförande för Yles förvaltningsråd i ett pressmeddelande.

Yle Puhe är den minsta av Yles finskspråkiga nationella radiokanaler och programutbudet består av poddar gjorda för Yle Arenan, repriser av andra kanalers program och radiosport. Kanalens räckvidd på veckonivå är bara några få procent.

Enligt Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila ska kanalens distributionskostnader överföras till innehåll.

”I framtiden kommer vi att erbjuda finländarna ett ännu mer mångsidigt, bildande och underhållande utbud av talprogram”, säger Ylä-Anttila.

I framtiden ska innehållet som i dag hörs på Yle Puhe gå att hitta på Yle Arenan och på Yles övriga radiokanaler. Den finska radiosporten flyttar till Yle Arenan och Yle Radio Suomi.

Yle erbjuder framöver fem nationella FM-radiokanaler, finska Yle Radio Suomi, Yle Radio 1 och YleX samt svenska Yle Vega och Yle X3M. Dessutom erbjuder Yle Arenan ett mångsidigt utbud av poddar och annat ljudinnehåll på finska och svenska.