Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Prisnivån har fått finländarna att välja bort fisk och nötkött

Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.
Bildtext Försäljningsvolymerna av så gott som alla livsmedel minskade i slutet av förra året. Framför allt minskade dyrare varor som färsk fisk och nötkött.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Finländarna känner de stigande priserna i sina plånböcker och det syns direkt i dagligvaruhandelns försäljning.

Förändringen är särskilt tydlig när det gäller fisk, men försäljningen av frukt, grönsaker, kött och kaffe minskade också med över en tiondel. Det visar statistik från september till december, enligt Finlands Dagligvaruhandel.

Mängden köttprodukter, inklusive fjäderfä, minskade med över nio procent. Kategorin fisk och skaldjur minskade med över 15 procent.

Minskningen syns framför allt på dyrare varor. Det såldes drygt 16 procent mindre nötkött och 21 procent mindre färsk fisk.

Grafen visar hur försäljningsvolymerna av i stort sett alla livsmedelsvaror har minskat. Fisk, Grönsaker, Frukter och Kött hör till varorna som minskat mest, med mellan 10–15 procent.

– De höga priserna har fått försäljningsmängderna att minska i alla huvudsakliga kategorier. Stigande priser gör konsumenterna allt mer prismedvetna. De köper mer varor på rabatt och väljer billigare alternativ inom produktgrupperna, säger Kari Luoto, vd för Finlands Dagligvaruhandel.

En orsak bakom förändringen kan också vara att allt fler återgår till att arbeta på kontoret igen efter pandemin.

– Fler äter på restauranger igen i stället för hemma.

Försäljningen räknat i euro har däremot ökat med 3,3 procent, trots att mängderna har minskat. Orsaken är att priserna har stigit så mycket. Enligt Kari Luoto gör handeln inte någon vinst på ökningen.

– Försäljningsvärdet har ökat, men konsumenterna köper mindre samtidigt som kostnaderna för att producera och köpa in produkterna ökar. I praktiken är det endast staten som gynnas, eftersom mervärdesskatten ökar.

En skördetröska fotograferad uppifrån på ett fält.

Priset på mat sjunker globalt – kött och spannmål fortsättningsvis dyrt

Det kan ta ett tag före prisändringen syns på butikshyllan.

Diskussion om artikeln