Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är snöslask och dimma en fördel för Finland i skidskytte-VM? Oberäknelig väderlek, gropar på vallen och tuff bana var snackisar dagen före premiären

Mari Eder ser glad ut.
Bildtext De största förhoppningarna i de individuella VM-loppen ställs till Mari Eder.
Bild: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Finland siktar på en topp sex-placering i VM-premiären i skidskytte. Då har den blåvita stafettkvartetten inget emot om vädrets makter spelar finländarna i händerna.

Vilken förväntningar kan vi ha inför skidskytte-VM i Oberhof?

Åtminstone är en sak säker: Det lär pratas om vädret.

Den tyska skidskyttemetropolen badade i solsken dagen före VM-starten, men alla vädertyper är tänkbara i oberäkneliga Oberhof. Allt från byig vind, dimma och snöslask till sol och vindstilla är möjligt.

– Jag tror att vi har upplevt det allra mesta genom åren. Förhoppningsvis är vi beredda att kunna dra fördel av vad som än dyker upp, säger förbundskaptenen Erik Kulstad till Yle.

Och det finländska lagets främsta hopp Mari Eder medger att svårbemästrade förhållanden kan vara en fördel i onsdagens mixedstafett. Där slår den blåvita kvartetten Suvi Minkkinen, Mari Eder, Tuomas Harjula och Olli Hiidensalo ur underläge mot de stora skidskyttenationerna.

– Speciella förhållanden skulle inte vara så dumt. Det ger oss större chanser att överskrida förväntningarna. Men samtidigt är det förstås bra om det blir rättvist.

Gäller att lyckas på skjutvallen

VM startar med en av Finlands bättre distanser. I vinterns enda mixedstafett i världscupen blev Finland 15:e med en b-betonad uppställning. Nu ställer Kulstad de bästa på startlinjen.

– Det blir en riktigt rolig tävling. Vi har ett starkt och slagkraftigt lag på benen, säger Kulstad.

De fyra i laget nämner topp sex som en tuff men ändå rimlig målsättning.

– För mig personligen är målet att inte använda reservpatroner – det har lyckats i de två senaste stafetterna. För hela laget gäller det att undvika straffrundor och behöva skjuta så få reservskott som möjligt. Om vi är bland de sex främsta har det gått riktigt bra. Man ska komma ihåg att många länder har två starka damer och herrar, säger Hiidensalo.

Urval av uppställningar i mixedstafetten

För ett år sedan blev Finland elva i mixedstafetten i OS och senaste VM-insatsen (2021) slutade med en trettonde plats.

– Nu är vårt största mål i mästerskapet att visa den kapacitet som vi har. Vi har kvaliteter för att hävda oss. Uppladdningen har gått bra och det känns som att våra åkare är på rätt väg, säger Kulstad.

”Känns helt värdelöst”

Individuellt kommer också den på pappret bästa distansen tidigt i VM för Finland. Mari Eder har varit femma i en sprint den här säsongen och på lördag väntar VM-sprinten.

– Det är min bästa chans, men man ska komma ihåg att min bästa placering i ett mästerskap är fjärdeplatsen i ett distanslopp. Så jag får ta en tävling i taget.

Hur känns formen?

– Så här precis före första starten känns det helt värdelöst. På den punkten har ingenting förändrats under årens lopp. Vi får hoppas att det tar sig, som det gjort många gånger.

Mari Eder ser glad ut.
Bild: Florian Frison/DPPI/Shutterstock/All Over Press

Rutinerade Eder svarar på frågorna med glimten i ögat, men konstaterar att den tuffa banprofilen med en brant uppförsbacke passar henne som en stark längdåkare.

– Just nu är jag sjuttonde i den totala världscupen, är bland de bästa i spåret och skytteprocenten ligger runt åttio. Det realistiska VM-målet är att kunna prestera bättre än säsongens medeltal. Då kan jag åka hem med godkänt betyg. Men det är klart att jag är ute efter den stora fullträffen.

Gropar på vallen

De övriga finländarna är inte riktigt lika optimistiska gällande banprofilen. Deras individuella mål är i första hand att göra vinterns bästa lopp.

– Jag var tionde tidigare i vinter och måste lyckas väldigt bra för att nå så högt. Det är ingen utopi, men jag har inte råd att bomma, säger Harjula.

– Mitt bästa resultat är elva och jag är väldigt nöjd om jag når dit, säger Hiidensalo.

Dagen före premiärloppet avslöjade Hiidensalo också vissa problem på skjutvallen i Oberhof.

– Det fanns mindre gropar och det störde i liggskyttet. Man blev tvungen att titta efter var man satte armbågarna. Men vi får ge arrangörerna tid till onsdagens tävling innan vi dömer ut dem, säger han med ett leende på läpparna.

Yle sänder alla tävlingar från skidskytte-VM och sändningen från onsdagens mixedstafett startar klockan 15.30.

VM-sändningarna från Oberhof:

Ons 8.2. kl 15.30 mixed stafett
Fre 10.2. kl 15.15 sprint, damer
Lö 11.2. kl 15.30 sprint, herrar
Sö 12.2. kl 14.20 jaktstart, damer
Sö 12.2. kl 16.25 jaktstart, herrar
Ti 14.2. kl 15.15 distanslopp, herrar
Ons 15.2. kl 15.15 distanslopp, damer
To 16.2. kl 16.00 singelmixed stafett
Lö 18.2. kl 12.40 stafett, herrar
Lö 18.2. kl 15.55 stafett, damer
Sö 19.2. kl 13.25 masstart, herrar
Sö 19.2. kl 16.10 masstart, damer

Diskussion om artikeln