Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 7 000 döda i Turkiet och Syrien, men barn som räddats ur rasmassorna ger hopp

Uppdaterad 07.02.2023 23:28.
En bebis med mörkt hår och ett blåmärke över ena ögat ligger i en kuvös med kanyl fäst vid ena handen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rapporter om barn som räddats ur rasmassorna ger hopp samtidigt som dödssiffran efter måndagens jordbävning stiger i både Turkiet och Syrien.

– Allahu akbar! Allahu akbar!

Ropet går vidare från räddningsarbetare till räddningsarbetare.

Efter ropet följer ett barn, ett barn som har överlevt måndagens förödande jordskalv och som liksom ropet ges vidare från räddare till räddare i en kedja där livet segrar över döden.

Berättelserna och videorna kommer från Syrien, där ett barn har hittats vid liv i Aleppo och ett annat i Idlib.

I den lilla staden Jinderis intill den turkiska gränsen har ett nyfött barn räddats ur rasmassorna efter ett femvåningshus.

Det var barnets gråt som ledde räddarna rätt. De hittade den nyfödda flickan intill sin döda mor mer än tio timmar efter skalvet.

Flickans läkare uppger att barnets temperatur hade sjunkit till 35 grader, vilket tyder på att mamman hade fött barnet ungefär tre timmar innan räddarna kom till platsen och hittade barnet, vars navelsträng fortfarande var fäst vid mamman.

Enligt en släkting var flickan den enda i sin familj som överlevde skalvet.

Berättelserna om överlevande är många. Över 8 000 människor har grävts fram ur det som är kvar av tusentals raserade byggnader bara i Turkiet.

Ännu 30 timmar efter skalvet har överlevande hittats, bland dem flera barn.

Räddningsarbetare kring ruinerna av ett hus som kollapsat.

Forskare om jordbävningen i Turkiet och Syrien: Otur och överraskning bidrog till katastrof

Jordbävningen i Turkiet och Syrien har hittills krävt tusentals liv och långt fler har fått se sina hem förstörda. Forskare har länge väntat på ett större skalv i landet som ligger på gränsen mellan flera kontinentalplattor.

Flygfoto av räddningsarbete i ruiner med hjälp av stora maskiner.
Bildtext I Aleppo i Syrien har man kunnat använda maskiner för att flytta på balkar och bråte efter skalvet.
Bild: Aaref Watad / AFP

Hundratusentals behöver hjälp

Medan lokalbefolkningen fortsätter att gräva fram överlevande ur rasmassorna med sina bara händer om inget annat finns att tillgå har utbildade räddningsmanskap och andra hjälparbetare under tisdagen anlänt till Syrien och Turkiet.

Ett trettiotal länder har meddelat att de sänder hjälparbetare till någotdera av de drabbade länderna. Förenade arabemiraten har lovat bistånd till ett värde av 100 miljoner dollar utöver de dryga 13 miljoner landet redan hade utlovat.

Summorna är stora, men behovet av bistånd är enormt. I Turkiet har kring 380 000 hjälpbehövande sökt skydd i statlig inkvartering eller på hotell, säger landet vice president Fuat Oktay. Överlevande inkvarteras i shoppingcenter, sportanläggningar, moskéer och allaktivitetshus, men många övernattar under bar himmel.

Antalet döda fortsätter att stiga. På tisdagskvällen hade den officiella dödssiffran i Turkiet stigit över 5 400 medan över 1 900 rapporterades ha omkommit i skalvet i Syrien. Antalet döda har alltså passerat 7 300, men kommer att fortsätta att stiga de närmaste dagarna och veckorna – inte minst eftersom det är vinter i det drabbade området, vilket begränsar den tid som finns att hitta överlevande.

Ville Skinnari framför en mikrofon.

Finland sänder en miljon euro i katastrofhjälp till Turkiet och Syrien

Pengarna ska användas för mat, inkvartering och vård.

Källor: AP, AFP, Reuters, BBC

Artikeln uppdaterades kl. 23.28: Antalet döda i Syrien justerades uppåt.