Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strejk inom handeln inleds på torsdag – kolla om strejken gäller din butik

Uppdaterad 08.02.2023 08:35.
Servicefackets Pams skylt i Hagnäs.
Bild: Silja Viitala / Yle

Riksförlikningsmannen kunde inte ge ett medlingsförslag på tisdagen. Det innebär att de varslade strejkerna inom handeln börjar från och med torsdag 9 februari.

Arbetskonflikten inom handeln har inte kunnat lösas, konstaterar riksförlikningsmannens byrå på tisdagskvällen. Enligt servicefacket Pam kommer strejker inom handeln att genomföras 9–11 februari.

Pam hade aviserat om strejker ifall man inte når ett avtal med arbetsgivarsidan Finsk Handel.

Medling i konflikten mellan Pam och Finsk Handel har pågått sedan den 24 januari och enligt Riksförlikningsmannens byrå har man gjort framsteg ”med texterna”, men på tisdagen fanns inte förutsättningar för ett medlingsbud eftersom parterna står så långt från varandra.

När förhandlingarna återupptas är i nuläget oklart.

Annika Rönni-Sallinen

Servicefacket Pam varslar om strejk – vill ha löneförhöjning på 200 euro

Strejken kan börja 6 februari och rör först lagerarbetare.

Stormarknader i strejk

Den strejk som bryter ut på torsdag gäller bland annat flera av Keskos och S-gruppens stormarknader på olika håll i Finland. Även en del av Keskos logistiktjänster omfattas av strejken.

Strejken gäller cirka 16 000 anställda. Vilka stormarknader som påverkas informerar Pam om på sin webbplats. Du kan också kolla listan i faktarutan nedan.

Du hittar alla strejkande butiker här

Om parterna inte kommer överens har en större strejkaktion aviserats till 16–18 februari. Då utvidgas strejkerna inom handelssektorn till 415 verksamhetsplatser och 26 000 anställda. Alla K-Citymarket-, Prisma- och Lidl-butiker i Finland omfattas då av strejken.

Artikeln uppdaterades kl. 21.38 med en faktaruta.