Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Markku Lumio får avgångsvederlag på 80 000 i Kaskö

Kaskös nya stadsdirektör Markku Lumio får ett avgångsvederlag på 80 000 euro eller tio månadslöner om han säger upp sig i händelse av en förtroendekris. Det beslöt stadsfullmäktige när de godkände stadsdirektörsavtalet på tisdagskvällen.

Minna Nikander som hade tjänsten innan Lumio hade ett avgångsvederlag på sex månadslöner, uppger fullmäktigeordförande Kari Häggblom (SDP).

Häggblom anser att både lönen på 8 000 euro i månaden och avgångsvederlaget är rimlig utifrån vad Lumio hittills visat upp.

- Vi hoppas förstås att vi inte behöver betala ut det (avgångsvederlaget, red.anm.), säger Häggblom.

Beslutet föregicks av en liten diskussion, enligt Häggblom, men stadsdirektörsavtalet kunde godkännas utan omröstning.

Relaterat

Porträtt av kvinna vid en trappa

Rektor står utan svar när bygget av Smedsby bildningscampus är pausat

Fyra klassrum placeras på Korsholms högstadiums gård.

Tre män i skog.

Företag hoppas gräva guld i Kronoby - en handfull företag gör undersökningar

Litium är mest eftertraktat men en rad andra metaller duger också.

Peter Östman slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo

Peter Östman (KD) slutar som fullmäktigeordförande i Larsmo. Ordförandebytet var planerat sedan tidigare, och är inte en direkt följd av rikspolitiken och och eventuell regeringsmedverkan för KD.

Halva fullmäktigeperioden har gått och överenskommelsen för två år sedan var att då stiger Östman åt sidan och Andreas Hjulfors (också KD) tar över klubban.

SFP:s Jan-Anders Fagerhed forsätter som första viceordförande, medan andra viceordförande går till SDP och Bernhard Bredbacka i stället för KD:s Pernilla Löfs-Grankulla, också det enligt tidigare överenskommelse.

Larsmo växer på bekostnad av Pedersöre och Jakobstad

Larsmo kommun tar över en del av Pedersöre och en del av Jakobstad.

Förslaget kommer från Lantmäteriverket. Målet är att överföra fristående områden från en kommun till en annan. Det gäller alltså mark som ligger avskilt från en kommuns huvudsakliga område, så kallade enklaver. Tanken är att områdena ska överföras till den kommun som omringar dem.

För Larsmos del innebär det här att 14 hektar överförs från Pedersöre kommun till Larsmo och knappt fem hektar överförs från Jakobstad.

Kommuner och markägare har rätt att göra skriftliga anmärkningar mot överföringsförslaget senast 21 juni. Efter det fattar lantmäteriverket beslut om överföringen.

Kommunstyrelsen i Larsmo har inget att anmärka på förslaget.

- Man kan skämtsamt säga att vi är en växande kommun så mer mark tar vi gärna emot, säger styrelseordförande Robin Sundelin (KD) i Larsmo.