Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Från svart häst till favorit – pallar Federica Brignone för trycket i dagens super-G?

Uppdaterad 08.02.2023 12:20.

Två dagar efter VM-öppningen är det dags för damerna att igen kämpa om medaljer i Méribel. Den här gången är det Mikaela Shiffrins tur att utmana kombinationstävlingens vinnare Federica Brignone.

Damernas super-G, Méribel

Super-G kl. 12.25:

Direkt i TV2 och på Yle Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson, expert Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

De är samma backe och mer eller mindre liknande förhållanden som under måndagens VM-premiär i den alpina kombinationen. Det är två argument som gör att italienskan Federica Brignone får bära rollen som förhandsfavorit i dagens tävling i super-G.

I måndags var hon i en klass för sig super-G-delen av kombinationen och slog duon Lara Gut-Behrami och Ragnhild Mowinckel med 71 hundradelar och Mikaela Shiffrin med närmare en sekund.

Visst är det en skillnad mellan kombinationen och super-G rent prestigemässigt, men nu har alla åtminstone koll på att 32-åriga Brignone är i form. Klarar hon av att hantera den nya rollen som förhandsfavorit är en annan fråga.

Se upp för utmanarna:

Tidigare nämnda trion Gut-Behrami, Mowinckel och Shiffrin kommer att vara Brignones närmaste utmanare och alla har chansen att kamma hem den ädlaste av medaljerna.

Blir intressant att se hur måndagens uråkning tre portar från mål påverkar amerikanskan Shiffrins prestation. Mitt tips är att hon kommer att vara hungrigare än någonsin då hon är ute efter sitt sjunde VM-guld.

Schweizaren Gut-Behrami är regerande VM- och OS-guldmedaljör i super-G. Hon är inte ute efter något annat än en ny VM-titel och kommer inte spara på det berömda krutet då hon kastar sig ner för Roc de Fer-pisten.

Förutom de tidigare nämnda namnen kan italienskorna Elena Curtoni och Marta Bassino samt österrikaren Ramona Siebenhofer ha sitt att säga då medaljerna ska delas ut under den tredje VM-dagen.

Följ med finländarna:

Dessvärre inga finländare återfinns på start i damernas super-G. Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen visar upp sitt kunannde under den andra VM-veckan i både storslalom och slalom.

Kommentatorns tips:

Svårtippat som bara den. Min röst går ändå till Federica Brignone som vinner hundradelskampen före Lara Gut-Behrami och Mikaela Shiffrin.

Diskussion om artikeln