Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden i talet till nationen: Jag har aldrig tidigare varit lika optimistisk om USA:s framtid

Uppdaterad 08.02.2023 07:52.
Ekonomin var huvudtemat när USA:s president Joe Biden i natt inför kongressen höll det årliga talet om tillståndet i nationen, State of the union. - Spela upp på Arenan

Läget i nationen är starkare än någonsin. Det var budskapet när en passionerad president Joe Biden höll sitt årliga tal till nationen inför en delad kongress.

Ekonomin var huvudtemat när USA:s president Joe Biden i natt inför kongressen höll det årliga talet om tillståndet i nationen, State of the union. Efter pandemin och en skenande inflation målade Biden upp en ljus bild av USA:s ekonomiska utveckling.

– Arbetslösheten är den lägsta på 50 år och bara i januari skapades över en halv miljon nya jobb i USA.

– Covid-19 kontrollerar inte längre amerikanernas liv och den amerikanska demokratin är intakt, trots att den står inför det största hotet sedan inbördeskriget.

Efter tunga år till följd av pandemin lät Biden förstå att USA är på väg mot bättre tider, att inflationen kommer ner medan lönerna stiger.

Samtidigt visar mätningar att många amerikaner inte håller med om denna optimism. De fortfarande höga kostnaderna känns fortfarande i många amerikaners plånbok.

Biden lyfte fram sina politiska framgångar

Biden pekade på flera av sina politiska framgångar, i synnerhet på det enorma klimatpaket som heter Inflation Reduction Act och som antogs av den amerikanska kongressen i somras.

Det är frågan om 369 miljarder dollar som ska investeras i förnybar energi och subventioner för elfordon och som ska försnabba en grön energiomställning.

– Det här är den största klimatsatsningen någonsin.

Men för att få de statliga klimatsubventionerna måste produktionen ske i USA. Tanken är alltså att amerikanska jobb ska skyddas. Istället för att vara beroende av Kina vill USA trygga sin produktion.

Vi ska se till att leveranskedjan börjar i USA, sa Biden och fick rungande applåder.

Joe Biden talar i kongressen.
Bildtext Det var första gången president Biden höll talet inför en republikansk majoritet i representanthuset.
Bild: Jacquelyn Martin / AFP

Biden vill se partiöverskridande samarbete

Det var en minst sagt delad publik i den amerikanska kongressen på tisdag kväll. Det var första gången president Biden höll talet inför en republikansk majoritet i representanthuset.

Republikanerna återtog majoriteten i representanthuset i mellanårsvalet, medan Demokraterna lyckades behålla majoriteten i den andra kammaren, senaten.

Medan demokraterna hurrade och steg upp och applåderade satt en stor del av republikanerna med en oberörd min.

Den delade kongressen innebär att Republikanerna kommer att bromsa Bidens agenda. I sitt tal sträckte Biden ut handen och erbjöd Republikanerna ett partiöverskridande samarbete.

Mina republikanska vänner, vi kunde samarbeta i den förra kongressen, det finns ingen orsak till att vi inte kunde hitta konsensus i viktiga frågor även i denna kongress.

Men det blev rörigt i kongressen när Biden tog upp bråket om skuldtaket. Republikanerna vill inte öka den amerikanska skuldsättningen och hotar sätta käppar i hjulet.

Biden menade att hans administration jobbar med att minska underskottet och sa även att ingen president har ökat skuldsättningen på fyra år lika mycket som hans företrädare, Donald Trump, vilket ledde till burop från de republikanska ledamöterna.

Presidenten lät även förstå att de mest radikala republikanerna vill hålla den amerikanska ekonomin som gisslan och möttes av högljudda burop – något som Biden verkade njuta av.

Tyre Nichols föräldrar satt på läktaren

På läktaren fanns flera inbjudna gäster, bland dem föräldrarna till Tyre Nichols som dog efter att ha blivit stoppad och sedan misshandlad av fem poliser i Memphis, Tennessee i slutet av januari. Föräldrarna begravde sin son för mindre än en vecka sedan.

Det finns inget värre än förlora sitt barn… Det som hände Tyre i Memphis händer allt för ofta. Vi måste vara bättre, sa Biden.

President Biden presenterade också en av gästerna, Brandon Tsay, som övermannade skytten vid masskjutningen i Kalifornien i januari och förhindrade flera dödsfall.

– Brandon räddade liv, det är dags att vi gör det också. Automatkarbiner måste förbjudas, sa presidenten medan demokraterna hurrade och många republikaner skakade på huvudet.

På gästlistan fanns även föräldrar till barn som dödades vid skolskjutningen i Uvalde 2022.

Låt oss samarbeta för att slutföra arbetet med vapenreformer.

Också den förra talmannens Nancy Pelosis make Paul Pelosi, som attackerades i sitt hem i höstas, var närvarande. Han satt bredvid U2-sångaren och aktivisten Bono.

Biden kom även med tydligt besked i fråga om rätten till abort.

– Bara så ni vet, jag kommer med hjälp av min vetorätt att stoppa alla planer på ett nationellt abortförbud.

”Vi försvarar Ukraina så länge det behövs”

Först en dryg timme in i talet kom Biden in på utrikespolitiken och det ryska anfallskriget mot Ukraina.

Han gav ett tydligt besked som han riktade till Ukrainas USA-ambassadör Oksana Markova som satt på läktaren nästan bredvid USA:s första dam Jill Biden.

– Vi kommer att stödja Ukraina så länge det krävs.

Biden tog också som väntat upp den anstränga relationen mellan Kina och USA. Han menade att han gjort klart för Kinas president Xi Jinping att USA i sin relation till Kina vill se konkurrens snarare än konflikt.

– Jag är redo att arbeta med Kina, förutsatt att det främjar USA:s intressen och ger mervärde till resten av världen.

Republikanerna har riktat skarp kritik mot Biden för att han enligt dem väntade alltför många dagar innan han gav order att skjuta ner den misstänkta kinesiska spionballongen som färdades över USA:s fastland förra veckan.

– Vi gjorde klart förra veckan att om Kina hotar vår suveränitet agerar vi för att skydda vårt land. Det gjorde vi!

Biden gav inga besked om sina framtidsplaner

Biden har flera gånger sagt att det är hans intention är att ställa upp i presidentvalet 2024 för en andra mandatperiod. Men han har ännu inte gett ett definitivt besked om han verkligen kommer att göra det.

Inte heller i talet till folket sa han något om sin framtid. Många tror ändå att han kommer med ett besked inom de följande veckorna.