Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Joe Biden talar i USA:s kongress, Kamala Harris och Kevin McCarthy står bakom honom och klappar.
Bildtext Ekonomin var huvudtemat när USA:s president Joe Biden i natt inför kongressen höll det årliga talet om tillståndet i nationen, State of the union.
Bild: Jacqueline Martin/ CNP

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Västerländska konsumtionsvaror försvann inte från hyllorna i Ryssland

I Ryssland har kriget och sanktionerna inte påverkat utbudet av konsumtionsvaror lika mycket som många prognoser förutspått. Lyxvaror och teknologi har delvis försvunnit, men i övrigt är läget inte katastrofalt för den ryska konsumenten.

– Ryska hushåll kan köpa nästan lika mycket som före anfallskriget i Ukraina bröt ut, säger specialforskare Vesa Korhonen på Finlands Bank.

USA:s president Biden försökte ingjuta framtidshopp i talet till nationen

Läget i nationen är starkare än någonsin. Det var budskapet när en passionerad president Joe Biden höll sitt årliga tal till nationen inför en delad kongress.

Det var första gången president Biden höll talet inför en republikansk majoritet i representanthuset.

Efter tunga år till följd av pandemin lät Biden förstå att USA är på väg mot bättre tider, att inflationen kommer ner medan lönerna stiger.

Brist på hvc-läkare i Finland – Närpes är ett undantag

Behovet av tillsvidareanställda läkare vid hälsovårdscentralerna i Finland fortsätter att öka. Enligt en undersökning som Läkarförbundet gjort är åtta procent av alla läkarvakanser på hälsovårdscentralerna obesatta.

Men det finns undantag, Närpes hälsovårdscentral har just nu full bemanning.

– Att vi har det så här pass bra med bemanningen just nu är inget vi tar för givet. Säkert behövs det både lite tillfälligheter och tur för att lyckas, men förhoppningsvis avspeglar det att vi har gjort något rätt, säger överläkare Anna-Maria Sandberg.

Högre matpriser leder till längre brödköer

Konsekvenserna av de höga matpriserna märks av bland de som delar ut mat till behövande.

– När maten har blivit dyrare så har vi också märkt att donationerna av mat blir mindre. Det är såklart dåligt för oss när det finns fler kunder men mindre mat, säger Eldar Plakan, som ansvarig för den mathjälp som Betel Suomi ordnar i Tölö i Helsingfors.

På Helsingfors stads central för matsvinn säger man ändå att läget i Helsingfors är bättre än i övriga landet.

Ny rättspsykiatrisk poliklinik i Åbo ska förebygga brott

I januari fick Åbo äntligen en rättspsykiatrisk poliklinik. Inte en dag för tidigt, säger överläkare Hannu Lauerma vid den rättspsykiatriska polikliniken i Åbo.

Enligt Lauerma har behovet av rättspsykiatrisk vård ökat till följd av nedskärningar på sjukhusen som har lett till att antalet vårdplatser har krympt till en sjättedel av hur det såg ut tidigare. Det här har enligt Lauerma lett till att tusentals psykotiska patienter har blivit utan den vård de behöver.

Väder

I landets södra och mellersta delar är det mulet, i väster lokalt dimma. Mest uppehåll, i natt kan lokalt duggregn förekomma. Temperaturen är mellan +2 och -2 grader. Svag eller måttlig vind mellan syd och väst, från i natt måttlig eller frisk samt byig sydvästlig vind.

I landets norra del är det uppehåll, till en början klart till halvklart, senare på dagen molnigt. I natt i områdets södra del snöfall, möjligen också underkylt duggregn. Temperaturen är mellan +2 och -5 grader. Måttlig eller frisk samt byig sydvästlig vind, i fjällen storm.