Butiker i Borgå försöker betjäna som normalt trots strejken – personalbristen påverkar öppettider, betjäning och näthandeln
Ändrade öppettider samt minskad betjäning i butikerna och näthandeln är följder av servicefacket PAM:s strejk som omfattar två stormarknader i Borgå.
Eftersom arbetskonflikten inom handeln inte har kunnat lösas genomförs strejker den 9–11 februari. I Borgå omfattar strejken stormarknaderna K-Citymarket och S-market i Näse.
– Vi strävar efter att hålla öppet som vanligt med förmän och arbetstagare, säger personaldirektör Paula Pajunen vid Varuboden-Osla.
Inom handelslaget utreds under onsdagen hur stor arbetsstyrkan kommer att vara och hur arbetsuppgifterna under slutet av veckan prioriteras.
Pajunen uppskattar att det kan bli aktuellt med att förkorta öppettiderna.
– Vi måste se om vi blir tvungna att till exempel öppna lite senare och stänga tidigare på torsdag och fredag, säger Pajunen.
De avgörande besluten fattas senast på torsdag morgon när det är klart hur stor personalstyrkan är. Ny information publiceras på handelslagets webbplats. På webbplatsen för S-gruppens affärer har man redan ändrat öppettiderna. På torsdag och fredag håller Näse S-market öppet klockan 8–22 istället för 6–00.
– Personalen består av lokala förmän och den egna personalen, men möjligen några från kontoret. Det är också fritt fram för anställda från andra verksamheter att hjälpa till, men det är helt frivilligt i så fall.
Ingen näthandel under strejken
Pajunen uppskattar att personalen blir tvungen att prioritera betjäning vid kassorna, och att det därför kan finnas färre vid till exempel fruktavdelningen eller kött- och fiskdisken.
– Vi plockar inte ihop varor från hyllorna och packar beställningar för näthandeln på torsdag och fredag. Infodisken håller också stängt.
Om det uppstår rusning under strejkdagarna strävar man alltid efter att ha tillräcklig bemanning vid kassorna.
Enligt Paula Pajunen återgår man till normal bemanning på lördag, då strejken i det här skedet avslutas på lördagen klockan 05.00.
Köpman Marko Kindstedt ansvarar för K-Citymarket i Borgå centrum där man också strävar efter att förhållandena ska vara så normala som möjligt.
– Vi försöker om möjligt hålla butiken öppen från 8 till 20. Det kan hända att betjäningen är lite minskad under dagen, men vi försöker hålla den uppe, det är bättre än ingenting, säger Kindstedt.
Trots manfall hålls betjäningsdisken troligen öppen, men ändringar kan ske i sista stund på torsdagen.
Kindstedt tror inte att strejken kommer att orsaka ovanligt långa och tunga dagar för honom själv.
– Jag tror att det kommer att gå helt OK. Jag har alltid haft ett sådant sätt att jag respekterar strejker. Det blir kanske någonting ogjort och så fortsätter livet sedan efter strejken.
Säkerheten kommer först
Kindstedt betonar att personalen prioriterar livsmedelssäkerheten, så att alla färskvaror sköts till punkt och pricka och först efter det handskas de med torrvaror.
Stormarknaden har ett 20-tal anställda medräknat inhoppare under veckosluten. Kindstedt vet att personalen minskar under slutet av veckan men kan inte uppge exakt hur många som faller bort.
– Jag vet inte hur många vi blir och jag har inte frågat heller eftersom jag respekterar dem som strejkar. Man får komma på jobb eller så är man inte på jobb vare sig man är med i facket eller inte, så lyder lagen, säger Kindstedt.
Nu behövs högre löner
Keskos förtroendeman vid Citymarket i Borgå, Piia Turunen, har inte full koll på stämningen bland de anställda just nu och får därför vänta till torsdagsmorgonen.
– Jag vet inte hur många som dyker upp och vilka som väljer att stanna hemma. Jag är där från klockan 6 och får då höra vad personalen tycker och känner, säger Turunen.
Turunen betonar att det viktigaste är att ingen anställd ska behöva uppleva hot eller trakasserier på sin arbetsplats ifall den väljer att strejka.
Den sammanlagda personalen vid stormarknaden är omkring 35 anställda, varav cirka 20 arbetar för köpmannen på livsmedelssidan.
Turunen konstaterar också att strejker inom dagligvaruhandeln är mycket sällsynta.
– Det här är andra gången under mina 33 år på Kesko som förhandlingar har misslyckats och lett till en strejk, men nu är nog en löneförhöjning på plats.
Enligt Turunen finns det många lågavlönade inom branschen och säger att det ekonomiska läget nu lättare leder till att personalen har svårt att leva på lönen utan ekonomiskt stöd från kommunen eller staten.