Hoppa till huvudinnehåll

Politik

USA:s klimatpaket kan gynna finska företag: ”EU borde inte skapa konflikt”

Uppdaterad 10.02.2023 14:23.
Porträtt av Alexandra Pasternak-Jackson inomhus.
Bildtext Alexandra Pasternak-Jackson, vd för Amcham Finland, anser att EU borde se det positiva med Inflation Reduction Act, i stället för att blåsa upp handelskonflikter med USA.
Bild: Erik Sandström / Yle

Företagsstöd i USA har fått EU-ledare att kräva motåtgärder. Alexandra Pasternak-Jackson, vd för Amcham Finland, säger däremot att helheten gynnar Finlands företag och hela den globala klimatkampen.

Ifjol godkände USA ett omfattande lagpaket som kallas Inflation Reduction Act (IRA). En central del av det är att påskynda klimatomställningen, bland annat genom investeringar på 370 miljarder dollar. En del stöd och skattelättnader är kopplade till lokal produktion av bland annat komponenter för elbilar och fossilfri energi.

EU-ledare har krävt motåtgärder för att förhindra att europeiska bolag flyttar produktionen till andra sidan av Atlanten.

Inflation Reduction Act (IRA)

Alexandra Pasternak-Jackson, vd för den amerikanska handelskammaren Amcham Finland, ställer sig kritisk till de europeiska reaktionerna.

– För Finlands del är lagpaketet ett väldigt positivt steg. Det visar att USA tar klimatförändringen på allvar och sätter den fulla federala finansiella vikten och makten bakom hållbarhet och en grönare tillvaro, säger Pasternak-Jackson.

Hon anser också att satsningen för det amerikanska samhället närmare finländska värderingar om välfärd, bland annat genom pristak på mediciner.

– På Amcham har vi snarare fått frågor om vilka möjligheter det finns. Men vi har förstås inte en lika stor bilindustri som till exempel Tyskland eller Frankrike.

Enligt Pasternak-Jackson har Finland mycket av den expertis som krävs för den gröna omställningen och därför innebär klimatpaketet goda möjligheter för exporten.

– Med lite större vision på det här skulle Finland faktiskt kunna få någonting magiskt till stånd.

”Se helheten i stället för att skapa konflikter”

Det omfattande lagpaketet inkluderar en rad politiska kompromisser och Pasternak-Jackson efterlyser en helhetssyn.

– USA:s beslutsfattare använder de verktyg som finns till hands för att bekämpa klimatförändringen och följden är att de gör ungefär samma sak som EU, som redan stöder vissa industrier.

Alexandra Pasternak-Jackson säger att USA skulle ha använt helt andra finansiella verktyg om de verkligen hade velat skapa ett handelskrig. Hon hoppas också att Finlands beslutsfattare skulle våga ta starkare ställning för samarbete med USA, i stället för att låta andra länder skapa motsättningar.

– Vill EU verkligen odla en handelskonflikt när vi borde se den globala helheten?