Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arbetena med nya cykelvägen i Sjundeå är på målrakan – bygget har framskridit snabbt

En asfalterad väg till höger där det kör några bilar. Till vänster en cykelväg som håller på att byggas, den är ännu oasfalterad.
Bildtext Cykelvägen går mellan Vargsvängens och Degerbyvägens avtag och är två kilometer lång.
Bild: Veronica Montén / Yle

Cykel- och gångvägen längs Sjundeåvägen invigs till sommaren, helt enligt alla planer.

Egentligen är arbetena med cykelvägen till och med före tidtabellen. Sjundeå kommun har ändå, tillsammans med de företag som bygger vägen, beslutat att man väntar ut vintern och våren med eventuella tjälskador och så att vägen hinner sätta sig.

Budgeten för cykel- och gångvägen, som går mellan Vargsvängens och Degerbyvägens avtag, går lös på cirka 1,5 miljoner euro. Av den summan betalar Sjundeå hälften, ungefär 750 000 euro medan Nylands NTM-central står för andra halvan.

Sjundeå kommunfullmäktige reserverade ifjol 460 000 euro för cykelvägen, men man använde sist och slutligen drygt 500 000 euro.

Det här har lett till att tekniska nämnden föreslår att kommunstyrelsen och vidare kommunfullmäktige i Sjundeå ska godkänna tilläggsanslaget, drygt 40 000 euro, i efterskott.

Det att fjolåret blev dyrare än budgeterat betyder inte att sluträkningen för cykelvägen blir större, åtminstone inte märkbart, säger Sjundeås byggchef Arto Inkinen.

Cykelvägen är två kilometer lång och efterlängtad eftersom Sjundeåvägens smala kant har varit besvärlig om man rört sig med cykel eller till fots.