Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Interpellationsdebatten liknade stundvis valdebatt: ”Kunde ha ställt samma interpellation till de sex tidigare regeringarna”

Uppdaterad 08.02.2023 16:50.
Sanna Marin, Annika Saarikko och Maria Ohisalo i plenisalen.
Bildtext Sanna Marin, Annika Saarikko och Maria Ohisalo försvarade regeringens skuldsättning, och sa att de sex tidigare regeringarna kunde ha fått svara på samma interpellation.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Rörelse nu ville veta hur regeringen tänker sköta problemet med den offentliga sektorns stora skuldsättning.

Regeringen fick idag besvara oppositionens interpellation om den offentliga skuldsättningen.

Samlingspartiet, KD och Rörelse nu beskyller i interpellationen regeringen för att ha tagit för mycket lån och för att inte ha förberett sig för stigande räntor.

Sannfinländarna ställde sig utanför interpellationen i protest mot Samlingspartiets syn på arbetskraftsinvandring.

Interpellationen kan bli den sista som framförs under den här riksdagsperioden. Skuldsättningen har debatterats i flera olika omgångar i stora salen och inga nya öppningar var att vänta inför dagens debatt.

Därför hade flera partier istället berett sig på att upprepa sina egna teser inför riksdagsvalet.

”Man kunde ha ställt samma interpellation till de sex tidigare regeringarna”

Diskussionen i riksdagen inleddes ändå med finansminister Annika Saarikkos svar på interpellationen. Saarikko började med att tacka oppositionen för att ha stött nästan alla förslag som regeringen kommit med tidigare - inte minst krisstöden - som bidragit till den stora skuldsättningen.

– Den största orsaken till den höga skuldsättningsnivån är den svaga ekonomiska tillväxten under 15 års tid. Under den här tiden har varenda ett riksdagsparti i något skede suttit med och låtit skulden växa. Man kunde alltså ha ställt samma interpellation till någon av de sex tidigare regeringarna. Och ingen av dem hade en pandemi att sköta om.

Annika Saarikko.
Bildtext Annika Saarikko försvarade regeringens skuldsättning, och sa att tidigare regeringar gjort likadant.
Bild: Silja Viitala / Yle

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo som var nästa talare i tur undvek ändå att konfrontera Saarikko, utan räknade istället upp vad Samlingspartiet föreslagit i sina program inför valet. Sen riktade Orpo in sig på sitt egentliga mål – statsministerpartiet SDP.

– Statsminister Marin, undervärdera inte finländarna, var inte populist. I hemmen förstår man nog att om man lånat för mycket så hjälper det inte att ta mer lån. I hemmen förstår de också att om utgifterna permanent är högre än inkomsterna så är man i klistret.

Petteri Orpo talar.
Bildtext Petteri Orpo läxade upp regeringen.
Bild: Silja Viitala / Yle

”Samlingspartiet tycker alltid att det är rätt tid att ta bort från de fattiga och ge till de rika”

Något direkt svar av statsministern kom ändå inte, Marin och resten av ministären lämnade salen inom kort och lät Saarikko sköta om resten av diskussionen för regeringens del.

SDP:s gruppanförande leddes av Tarja Filatov som var lite mindre konfrontativ.

– Vi är inte av olik åsikt med interpellationen vad gäller att få ekonomin i balans, men vi är nog av annan åsikt om metoderna. Vi får inte ner skulden genom att utarma människor, utan med att satsa på tillväxt och sysselsättning.

Lite senare återvände ändå statsministern till plenisalen med ett inlägg i talarstolen

– Samlingspartiet tycker alltid att det är rätt tid att ta bort från de fattiga och ge till de rika. Är det här rättvis politik? Det tycker jag inte. Vi behöver anpassningsåtgärder, men de rikaste ska också delta i det här talkot, sa Marin.

Sanna Marin stirrar tomt framför sig.
Bildtext Sanna Marin efterlyste en rättvis ekonomisk politik.
Bild: Silja Viitala / Yle

Marins tal togs inte väl emot inom Samlingspartiet. Sanni Grahn-Laasonen hänvisade till att ett tiotal andra inlägg redan getts i debatten

– Statsministern kom tillbaka utan att ha lyssnat på diskussionen och bestämde sig för att hålla ett valtal för sitt parti, samma tal som hon höll i lördags under SDP:s valkampanjs öppning.

Statsministern ville ändå i ett senare skede av diskussionen påpeka att hon bara varit borta en halv timme.

Riksdagen röstar om förtroendet för regeringen på fredag.

Riksdagens plenum 8.2.2023 - Spela upp på Arenan