Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vinter-OS i Sverige 2030? IOK har ställt frågan och svenskarna är nu optimistiska: ”Vi skulle inte sitta här om vi inte kände hoppet”

Uppdaterad 08.02.2023 19:26.
Personer sitter bakom ett bord.
Bildtext Humöret var på topp under presskonferensen.
Bild: EPA-EFE/Claudio Bresciani

IOK har frågat Sverige om landet är intresserat av att ordna vinterspelen 2030. Intresset finns – och nu ska svenskarna snabbt ta reda på om det finns möjligheter att gå vidare i processen.

Sverige förlorade omröstningen om vinter-OS 2026 med 34–47 mot Italien och Milano/Cortina. I stället kan Sverige få stå värd för OS 2030.

Den svenska olympiska kommittén SOK har fått en förfrågan av den internationella olympiska kommittén IOK och nu inleds processen på svensk mark.

En kvintett med representanter för Sveriges olympiska kommitté, Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté svarade på onsdagseftermiddagen på frågor under en presskonferens. Beskedet var att en förstudie nu ska göras och den kommer så småningom att ge svar på om Sverige kan gå vidare i ansökningsprocessen.

Tongångarna var positiva och optimistiska och förstudien ska vara klar före sommaren. I förstudien kommer fokus att ligga på samtal med politiken och näringslivet.

– Vi skulle inte sitta här om vi inte kände hoppet, säger Anders Larsson som är tillförordnad ordförande i SOK.

”Bygg inte nytt”

IOK har förnyat sin ansökningsprocess och en central förändring är att nya anläggningar inte längre behövs, utan att gamla faciliteter kan utnyttjas – något som svenskarna kan dra nytta av.

– Budskapet är tydligt, bygg inte nytt, säger Larsson.

Ansökningsförfarandet är också nytt: det röstas inte om värdnationen utan IOK kommer att ge ett besked om vem som får ordna spelen.

Förstudien är en sonderande fas. Om SOK där kommer fram till att Sverige har förutsättningar att arrangera OS 2030 inleds en formellare fas med IOK.

– Oss veterligen finns det inga andra kandidater, säger SOK:s tillförordnade vice ordförande Hans von Uthmann.

Ett OS i Sverige

IOK har inte informerat om när värdnationen utses, men svenskarnas uppfattning är att det sker i slutet av år 2024.

Den svenska ansökan om OS 2026 hade Stockholm och Åre som huvudorter. Samtliga kälkgrenar skulle ha arrangerats i lettiska Sigulda. Ishockeyn hade haft Globen som huvudarena och de alpina grenarna hade arrangerats i Åre.

Längdskidor och skidskytte hade avgjorts på en ny skidstadion i Hamra utanför Stockholm, medan nordisk kombination och backhoppning skulle ha ordnats i Falun.

Sverige har ansökt om att få ordna sju vinter-OS och ett sommar-OS. En gång, sommaren 1912, har de olympiska spelen ordnats i Sverige.

Artikeln har uppdaterats onsdagen den 8 februari klockan 15.29.

Diskussion om artikeln