Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butikspersonalen har gått i strejk: ”Kunderna märker inte så mycket”

Pam:s ordförande om strejken: ”En del arbetsgivare har försökt be anställda komma på jobb”. - Spela upp på Arenan

I morse klockan fem gick servicefacket Pam:s medlemmar i strejk eftersom deras krav på 200 euros lönepåslag inte fått gehör hos arbetsgivaren. Strejkerna pågår i två dygn, fram till lördag morgon klockan fem.

Strejken omfattar 160 av S- och K-gruppens stormarknader, särskilt hypermarketar, samt områdesterminaler för Keskos logistiktjänster. Omkring 16 000 anställda strejkar i 48 timmar fram till lördag 11.2 klockan fem på morgonen, uppger servicefacket Pam.

Här finns en lista strejkplatser. På listan finns bland annat de största av Prismas affärer, Citymarketar och S-marketar. En del av butikerna kan vara öppna helt eller delvis trots att de finns med på listan.

Inför strejken har allmänheten manats till lugn och ombetts att inte hamstra med påpekandet att maten inte tar slut i Finland och att hamstring, förutom att det är onödigt, också försvårar läget.

Kunderna kommer just inte att märka av den nuvarande strejken i de allra flesta S-marketar, bedömer Sampo Päällysaho som leder dagligvaruhandeln i S-gruppen.

Han säger till nyhetsbyrån STT att det är fråga om en två dagars strejk som gäller en liten del av S-kedjans över 1 000 butiker. Man eftersträvar att hålla merparten av butikerna öppna, men det kan finnas några undantag, säger Päällysaho.

Kesko uppgav på onsdag eftermiddag att målsättningen är att hålla alla K-Citymarketar, som omfattas av strejken, öppna. K-kedjan tror inte heller att strejken kommer synas särskilt mycket i butikernas utbud.

Beredskapschef: Några importvaror kan ta slut

Kommer maten att ta slut, beredskapsexpert vid Finsk Handel, Dagligvaruhandelns beredskapschef Lauri Kulonen?

– Nej, maten tar inte slut. Strejken berör huvudsakligen stora butiker. Det finns sammanlagt 2 800 dagligvarubutiker i Finland. Alla kedjor omfattas inte av strejken. Det finns mat till buds under strejken, säger Kulonen till Yle Uutiset.

Kan det bli brist på vissa livsmedel såsom grönsaker?

– Inte på grund av butiksstrejken, men i mitten av månaden kan stuvarnas eventuella strejk i hamnarna påverka importvaror. Av de varor som säljs i våra butiker är 80 procent producerade i Finland, säger Kulonen.

Är det köer att vänta i butikerna på grund av strejkerna?

– Det är möjligt. En del av butikerna är nödvändigtvis inte öppna så det kan uppstå köer i en del butiker under populära uppköpstider, säger Kulonen.

Återgår allt till det normala inom handeln genast efter strejken?

– Sedan coronapandemitiden har vi erfarenhet av att det kan ta veckor att fylla på lagren i butikerna om det finns störningar i tillgången till någon produkt. Inom produktgrupperna kan det finnas brister på produktnivå.

Kan strejkerna utvidgas?

Logistikbranschens första strejk kan bli av från och med den 13 februari. Butikernas andra strejkvåg kan stänga bland annat alla av Prismas butiker, K-Citymarketar, S-marketar och Lidl-butiker från och med 16 februari om ingen överenskommelse nås dessförinnan.

Därtill kan logistikens andra strejkvåg inledas den 20 februari.

Får sjukhus, daghem och serviceboenden mat?

– Food Service-partigruppen producerar mat för den lagstadgade matservicen. Det gäller att se till att kontinuiteten i leveranserna bibehålls under strejkerna, säger beredskapsexpert Kulonen.

Källor: STT, Yle Uutisets artikel Lue tästä, miten kaupan lakko vaikuttaa suomalaisiin: Älä hamstraa, sillä se vain pahentaa tilannetta

Kunder i Citymarket i Torneå.

Därför vill butiksbiträdet Maja ha ett lönelyft på 200 i månaden

För en ensamförsörjare med två barn räcker lönen inte.