Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisen fick uppgifter om skadliga substanser i Esboskola och slog till med narkotikahund – flera barn misstänks för narkotikabrott

Läderjacka med polisens tecken på armen.
Bildtext De finländska skolorna är fortsättningsvis väldigt säkra, men vi måste vara medvetna om att ibland kan droger ta sig in i skolmiljön, säger polisen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

I tisdags (7.2) hittade polisen i Västra Nyland cannabis i en skola i Esbo. Polisen misstänker att elever på skolan har sålt droger under skoldagen.

Kommissarie Hannu Väänänen vill inte avslöja några detaljer kring skolan, exempelvis om det är en finsk- eller svenskspråkig skola.

– För det första handlar det om minderåriga, och vi vill att man ska se det här fenomenet som en del av ett större problem och inte något som rör endast en skola.

Svenska Yle har tidigare rapporterat om att polisen i Esbo slår larm om ökad brottslighet bland unga, men det är ändå ovanligt att polisen letar efter droger i en skola. I Västra Nyland har det bara hänt enstaka gånger förut.

– Finländska skolor är fortsättningsvis väldigt trygga, och det finns ingen orsak till panik. Men vi måste vara alerta och medvetna om att det ibland förekommer droger i skolorna. Polisen har ett väldigt gott samarbete med skolorna och barnskyddet.

Alla misstänkta är minderåriga

Väänänen vill inte berätta varifrån informationen kom, som ledde till att polisen besökte skolan tillsammans med en narkotikahund.

– Vi hade information som gjorde att vi misstänkte att det kunde finnas skadliga substanser på skolan, och då är det vår plikt att hitta dem och avlägsna dem så att de inte hamnar i händerna på andra barn.

I det här skedet har polisen ”några stycken” misstänkta, under tio stycken. Alla personerna är minderåriga, men över 15 år och därmed straffrättsligt ansvariga. Utredningen får visa ifall det finns andra vuxna eller personer med straffrättsligt ansvar inblandade, enligt Väänänen.

En polis står vid ett bord, han ser in i kameran och ser allvarlig ut.
Bildtext Kommissarie Hannu Väänänen.
Bild: Yle / Alex Sundberg

Man kommer också försöka få reda på var drogerna kommer ifrån. Enligt Väänänen finns det just nu inga tecken på att organiserad brottslighet skulle ha någon koppling till fallet.

Vad kan då skolorna göra för att förhindra att sådant här sker?

– Det är viktigt att man gör det klart för barnen att det är olagligt att hålla på med droghandel och att man inte får ha med sig sådant till skolan. Sedan om skolan misstänker att droghandel eller drogmissbruk sker i deras lokaler, ska de meddela polisen. Ifall skolan är säker på att en viss person har med sig droger till skolan, kan exempelvis rektorn beslagta dem och sedan meddela polisen och barnskyddet.

Ifall skolan börjar se tecken på att det sker droghandel i skolkorridorerna, kan man från skolans sida också börja med att diskutera med eleven i fråga.

– Då en vuxen sätter sig ner och pratar med barnet kommer det nog fram ifall det är något missförstånd eller om det finns skäl till att utreda saken vidare. Jag litar på att skolans personal känner igen sådana situationer, säger Väänänen.

Polisen undersöker fallet i Esboskolan som narkotikabrott. Polisen betonar att även narkotikabrott där den misstänkte är minderårig leder till åtalsprövning efter att förundersökningen är klar. Straffet kan vara böter eller till och med fängelse.

Artikeln är delvis baserad på Yle Uutisets artikel Poliisi epäilee, että yläasteikäiset oppilaat myivät huumeita koulupäivän aikana Espoossa skriven av Tiina Karppi.