Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åklagare: Putin godkände robotleverans som sköt ner Malaysia Airlines plan år 2014

Rekonstruktion av det plan som sköts ner i ukrainskt luftrum
Bildtext Rekonstruktion av det plan som sköts ner i ukrainskt luftrum 2014.
Bild: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Malaysia Airlines flyg MH17 sköts ned ovanför Ukraina i juli 2014. Enligt ett internationellt team godkände Rysslands president personligen att det robotsystem som användes i dådet överfördes till proryska separatister i Ukraina.

Det internationella team som undersöker nedskjutningen av Malaysia Airlines flyg MH17 sommaren 2014 säger sig ha övertygande bevis för att Rysslands president Vladimir Putin personligen undertecknade ett dokument med ett beslut om att tillåta att det ryska BUK-robotsystemet fördes till Ukraina.

Systemet användes sedan till att skjuta ner MH17 över östra Ukraina i juli 2014. Planet var då på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur i Malaysia. Sammanlagt 298 passagerare och besättningsmedlemmar dog i kraschen.

Enligt nederländska åklagare är bevisen mot Vladimir Putin ändå inte tillräckliga för att leda till åtal.

Tre män dömdes men befinner sig på fri fot

I november dömde en holländsk domstol två tidigare ryska underrättelseagenter och en ukrainsk separatistledare för mord för att de hjälpt till med att organisera det ryska robotsystemet som användes vid nedskjutningen av planet.

De tre männen, som ställdes inför rätta i sin frånvaro, är fortfarande på fri fot.

”Bitter besvikelse”

Den nederländska premiärministern Mark Rutte sa på onsdagen att det är en ”bitter besvikelse” att den internationella utredningen av nedskjutningen av MH17 avslutades utan ytterligare åtal i brist på bevis.

– Vi kommer att fortsätta att ställa Ryska federationen till svars för dess roll i denna tragedi, säger Rutte i ett uttalande.

Ryssland har förnekat all inblandning i nedskjutningen av passagerarplanet.

Källor: Reuters, AP, AFP