Andra skolhotet i Sibbo på kort tid: 11-åring hotade ta med sig luftgevär till Lukkarin koulu
Polisen i östra Nyland meddelar om ett skolhot som riktats mot Lukkarin koulu i Sibbo i dag onsdag (8.2). Ingen skadades och polisen har tagit fast det misstänkta barnet.
En 11-årig pojke hade hotat med att ta med sig ett luftgevär och skjuta i Lukkarin koulu. Andra elever som hört om saken gick till rektorn och berättade om läget, och polisen tillkallades genast.
– Polisen kom till platsen och tryggade skolgången för eleverna som var i skolan, berättar undervisningschef Riikka Strandström.
På polisens order fick eleverna lov att lämna skolan medan polisen tryggade situationen. Senare fortsatte skoldagen.
– Eleven som utförde hotet har tagits fast och situationen är över, säger Strandström.
Polisen hittade barnet på en annan plats än i skolan och utan skjutvapen. Polisen fortsätter utreda saken med barnet och hans föräldrar.
På tisdagseftermiddagen ska barnet ha skjutit med luftgevär mot en ladugårdsvägg, men när polisen kom till platsen var ingen där.
”Enligt informationen vi fått var hotet inte riktat mot någon viss sak eller person”, säger kommisarie Kimmo Klemetti i polisens pressmeddelande. Vidare skriver man att polisen under de senaste åren fått veta om många skolhot, och att de alltid tas på allvar.
Andra skolhotet i Sibbo på kort tid
För Sibbos del var det här det andra skolhotet på bara några veckor. Den 27 januari riktades ett misstänkt hot mot skolcentret Sibbo hjärta.
Sipoon Sanomat har skrivit om en annan incident i Lukkarin koulu för en vecka sedan, då polisen behövdes för att lugna ner en härjande elev. Enligt Strandström är det inte frågan om samma person som hotade med luftgevär.
I ovan nämnda artikel sade polisen att läget i Sibbo är oroväckande. Strandström är av samma åsikt.
– Läget är oroväckande om man tänker på att det inom kort tid hänt flera situationer som ingen av oss vill att ska hända i barnets skola eller på den egna arbetsplatsen, säger Strandström.
Hon förstår oron bland vårdnadshavarna.
– Vi tar sakerna på allvar och samarbetar med både elevvården, polisen, socialväsendet och kommunens interna aktörer. Vi försöker hitta lösningar och tillvägagångssätt för att ingripa i och förhindra sådana här situationer, säger Strandström.
Hon säger att det verkar vara frågan om ett samhälleligt fenomen och poängterar att ett bra samarbete med vårdnadshavarna också behövs.