Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm stoppas

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Sverige.
Bildtext Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Sverige.
Bild: Fredrik Sandberg / Reuters

Polisen i Stockholm ger inte tillstånd för en ny koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Det här efter en dialog med Säkerhetspolisen som varnat för att Sverige är i fokus för allvarliga hot.

För drygt två veckor sedan fick den danska högerextrema politikern Rasmus Paludan tillstånd att bränna koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Det här ledde till kraftiga reaktioner från turkiskt håll och stoppade tillfälligt diskussionerna om ett Natomedlemskap.

Nu gör Stockholmspolisen en annan bedömning.

En person ville genomföra en koranbränning utanför den turkiska ambassaden klockan 12 på torsdagen, men nu nekar polisen tillstånd.

SVT skriver att polisen har haft en dialog med Säkerhetspolisen (Säpo) och gör bedömningen att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras om demonstrationen skulle genomföras.

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet, säger Ola Österling, pressekreterare vid Stockholmspolisen till SVT.

Polisen menar att en koranbränning kunde leda till ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten”.

”Under den senaste tiden har allmänna sammankomster för att bränna koranen väckt mycket starka reaktioner, vilket resulterat i en förändrad hotbild mot Sverige”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Säpo: Sverige i fokus för allvarliga hot

Nyheten om det nekade tillståndet kommer samma dag som Säpo varnat för att Sverige är i fokus för allvarliga hot.

”Den senaste tidens händelseutveckling med hot som riktats mot Sverige och svenska intressen är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet”, skriver Säpo i ett pressmeddelande.

Enligt Säkerhetspolisen ser man en ökning av antalet attentatshot i underrättelseflödet.

Med den ”senaste tidens händelseutveckling” syftar man på koranbränningen utanför Turkiets ambassad. Man nämner också den internationellt uppmärksammade LVU-kampanjen, där hot och hat riktas mot den svenska socialtjänsten.

Enligt Säpo står Sverige i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism. Däremot höjer man inte terrorhotnivån, som fortsatt är på en förhöjd nivå.