Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Giganterna slåss om VM-guldet i super-G – Odermatt, Kilde och Kriechmayr i en egen liga

Uppdaterad 09.02.2023 12:21.

Trion Marco Odermatt, Alexander Aamodt Kilde och Vincent Kriechmayr har dominerat grenen sedan januari 2021. Ska någon annan ta hem guldet talar vi om VM:s hittills största skräll.

Herrarnas super-G, Courchevel, direkt i TV2 och på Yle Arenan kl. 12.20

Herrarnas super-g (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson, expert Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Sedan den 25 januari 2021 har ingen annan än Odermatt, Kilde eller Kriechmayr vunnit en världscuptävling i super-G. Schweizaren Odermatt har tagit sju segrar, norrmannen Kilde sex och österrikaren Kriechmayr tre stycken.

I år har suveräna Marco Odermatt varit säkerheten själv och vunnit fyra av säsongens sex deltävlingar. Kilde har tagit hand om de två övriga. Odermatt ådrog sig en lätt knäskada i Kitzbühel, men har var tillbaka med besked i Cortina d’Ampezzo där han vann två tävlingar i slutet av januari.

Hur overkligt det än låter är Odermatts och Kildes VM-saldo noll medaljer. Båda har en fjärdeplats som bästa resultat i ett världsmästerskap.

Vincent Kriechmayr har däremot fyra VM-medaljer på sin meritlista varav två av den ädlaste valören. Den 31-årige österrikaren kammade hem dubbeln (störtlopp plus super-G) i VM för två år sedan.

Se upp för utmanarna:

Hemmasonen Alexis Pinturalt övertygade i måndagens alpina kombination och han går utan någon större press in i dagens tävling. Den 31-åriga fransmannen är inne på sin bästa säsong i super-G och ligger fyra i världscupen efter sex deltävlingar.

I damernas super-G gick segern till en ”tekniker” då Marta Bassino var snabbast. På herrsidan gäller det att hålla koll Gino Caviezel, Loïc Meillard och Marco Schwarz. Alla tre har glimtat till under säsongen. Även österrikarna Daniel Hemetsberger och Raphael Haaser har sitt att säga då herrarna gör upp om medaljerna i Courchevel.

Följ med finländarna:

Efter en paus på några år har Finland deltagare i fartgrenarna igen. Säsongens utropstecken Elian Lehto fick inte till det i tisdagens kombination, men får han allt stämma ska en placering bland de 20–25 främsta vara möjlig.

Lehto visade upp lovande takter under onsdagens störtloppsträning där han var 26:a.

Jaakko Tapanainen är tävlingens andra blåvita deltagare. Grankulla IFK Alpine-åkaren är ute efter att samla erfarenhet och med ett lyckat åk kan han nosa på en plats bland de 40 snabbaste.

Kommentatorns tips:

I sin åttonde VM-start kommer äntligen den första guldmedaljen för Marco Odermatt. Den kyliga schweizaren vinner före Vincent Kriechmayr och Alexis Pinturault.

Diskussion om artikeln