Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Spänt inför strejken bland anställda vid K-Citymarket i Kuppis: ”Stämningen är ganska kylig då affären kan hålla öppet med hjälp av strejkbrytare”

Från 2023
Två arbetstagare vid Citymarket står i matbutiken och tittar mot kameran. På sig har de en röd väst med affärens logo.
Bildtext Sanna Muro och huvudförtroendeman Tarja Puotsaari till höger.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Trots handelsstrejk håller affärer i Egentliga Finland öppet, men med varierande öppettider. Bland arbetstagarna vid K-citymarket i Kuppis i Åbo har stämningen varit kylig.

På torsdagen inleddes servicefacket Pam:s handelsstrejk som pågår till lördag klockan 05.00.

Sanna Muro, som jobbar vid K-citymarket i Kuppis, är en av de som strejkar. Enligt henne är stämningen spänd bland arbetarna.

– Stämningen är ganska kylig och också rätt arg på grund av att affären kan hålla öppet med hjälp av strejkbrytare, säger Muro.

K-citymarket i Kuppis är ett av landets största matvaruhus och har totalt cirka 300 arbetare.

På livsmedelsavdelningen finns ungefär 130 anställda. Inför den första strejkdagen är ändå ett hundratal anställda på jobb.

Flera förmän och studerande på jobb under strejken

Tarja Puotsaari, huvudförtroendeman vid K-citymarket Kuppis och styrelsemedlem i Pam, berättar att det huvudsakligen är förmän som bryter strejken.

– Det är rätt märkligt eftersom det även förhandlas om deras löner just nu, säger Puotsaari.

Puotsaari tror att personerna är rädda för sin egen position i arbetet och vågar kanske inte därför strejka.

Tarja Puotsaari punaisessa Citymarket-logo -liivissä seisoo kaupan käytävällä ja katsoo kohti kameraa.
Bildtext Tarja Puotsaari, huvudförtroendeman vid K-citymarket i Kuppis.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Men utöver det är det studerande som kommer på jobb under strejken.

– För dem är läget annorlunda, för dem är det här arbetet lite av en passageresa. Därför förstår de inte att de skadar oss som faktiskt försörjer oss med det här arbetet, säger hon.

Hon påminner om att studerande också får strejka precis som alla andra som tillhör facket.

”Vi har varit så flexibla de senaste åren, nu är det nog vår tur”

Enligt Puotsaari har det förekommit en del arga blickar på arbetsplatsen och i sin roll som förtroendeman har hon varit tvungen att lugna ner en del situationer.

- Vi har förtjänat den här löneförhöjningen. Vi har flexat så mycket de senaste två åren och Kesko gör så bra resultat att nu är det vår tur att få en del av potten, menar hon.

Till Yle Pori berättar förtroendemän vid Prisma att de upplevt påtryckningar och begränsats från att informera om strejken. Enligt Puotsaari har läget vid Kesko varit mycket lugnare. Hon berättar att man vid Prisma bland annat har bett personer som informerat om strejken att avlägsna sig från parkeringsplatser trots att det skett på lagenligt vis.

Varför har det blivit så här?

– Jag funderar själv på det, för själv strävar jag till att man genomför strejken i god anda, men av någon orsak har det blivit så att man i det fallet inte har följt god sed.

Dygnsöppna K-citymarket i Kuppis stänger till kvällen, men kan hålla öppet dagtid

Köpman för K-citymarket Kuppis, Hannu Aaltonen, berättar att K-citymarket i Kuppis som annars håller öppet dygnet runt, på torsdagen kommer att stänga klockan 20. På fredagen öppnar affären klockan 11 och stänger 20. Beställningar som gjorts online kan ändå levereras som normalt, tror Aaltonen.

Dagen innan strejken var affären full av kunder. Många har fyllt kundvagnarna mer än vanligt och en del kunder hamstrar produkter liksom toalettpapper.

– Man märker tydligt att det är mer folk i farten, vi har oftast inte köer till kassorna och nu har det varit lite köer, påpekar Aaltonen.

K-Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen seisoo Citymarketin edessä, taustalla näkyy sisäänkäynnin yläpuolella oleva "tervetuloa"-kyltti.
Bildtext Hannu Aaaltonen, köpman vid K-citymarket Kuppis.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Enligt Aaltonen är förhållandet mellan arbetsgivaren och huvudförtroendemännen bra. Han berättar att de tillsammans satt och funderade på vad som hänt i Björneborg då situationen där blivit eldfängd.

– Vi har inte något sådant här överhuvudtaget, utan saken sköts rätt snyggt.

”Lönerna inom handelssektorn är låga”

Aaltonen säger att lönerna inom handelssektorn men också inom restaurangbranschen är i ett svårt läge då levnadskostnaderna har ökat.

– En sådan här kostnadsinflation som kör genom hela samhället är nog väldigt illa.

Han konstaterar att anställda inom handelssektorn hör till de lågavlönade.

– Men å andra sidan finns det andra saker som påverkar, som att lågavlönade inte har så höga skatter.

Han tillägger att han ändå tror att anställningsförhållandena i hans butik är bra och hänvisar till att det finns flera i personalen med långa anställningar.

– Jag tror ändå att vi har det helt bra här, men förstås skulle ju alla kunna ha bättre försörjning.

”Situationen är lite orättvis”

Trots att Aaltonen anser att stämningen mellan arbetsgivare och arbetstagare är god trots strejken, är han kritisk till servicefacket Pam:s strejkåtgärder.

Att man valt ut endast enskilda butiker tycker han är orättvist. Då arbetstagare i en butik strejkar påverkar det verksamheten för en strejkdrabbad affär, medan andra affärer och deras arbetstagare arbetar som vanligt.

– Det är lite som att ge en passning rakt till motståndaren. Då en affär kan vara tvungen att stänga, kan samtidigt affären mittemot hålla öppet som vanligt. Det är en helt ohållbar situation också för arbetstagarna.

Han använder K-citymarket i Västra centrum som exempel. Affären omfattas av strejken, medan Prisman bredvid kan hålla öppet som normalt.

– Som köpman stör det här mig mera än själva strejken. För mig skulle det passa att det strejkas ordentligt, men en sådan här där det endast är några butiker som drabbas är inte bra.

Så här påverkar strejken affärernas öppettider i Åbotrakten

I de flesta mataffärerna i Egentliga Finland påverkar strejken öppettiderna, men leder inte till att affärerna stänger.

I Kuppis K-citymarket förändras öppettiderna till att butiken stänger klockan 20 på torsdag. På fredagen är butiken öppen klockan 11–20. Kundtjänsten och tjänsterna för Posten, Matkahuolto, Schenker och Postnord är stängda.

K-citymarket i Västra Centrum håller öppet klockan 11–18 på torsdag och fredag. Kundtjänsten och Posten håller stängt.

Prisma i Österås i Åbo och Prisma i Mylly i Reso håller öppet klockan 7–21 på torsdag och fredag. S-bankens kundtjänst i båda butikerna håller stängt under strejken.

De här butikerna påverkas av strejken

  • Reso Prisma Raisio Mylly

  • Salo K-Citymarket Salo

  • Åbo K-Citymarket Kuppis

  • Åbo K-Citymarket Västra centrum

  • Åbo K-Citymarket Turku Skanssi

  • Åbo Prisma Turku Österås

Diskussion om artikeln