Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En person går runt med en korg i en Prismaaffär.
Bildtext Nu har strejken inom handeln inletts. Den påverkar flera stormarknader.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Strejk i mataffärer

I morse klockan fem inleddes strejken inom handeln som påverkar över 100 mataffärer. Omkring 16 000 anställda strejkar i två dygn för en högre lön.

Beredskapschefen Lauri Kulonen konstaterar att det inte finns orsak att hamstra matvaror. Maten tar inte slut, säger han.

Här hittar du en lista över de strejkdrabbade mataffärerna.

Press på lärare att godkänna elever

Allt färre elever tvingas gå om klasser, åtminstone i de svenska skolorna i Helsingfors. Många lärare känner sig pressade att godkänna elever som inte når upp till kunskapsmålen, visar Svenska Yles enkät.

Påtryckningar kommer både från vårdnadshavare och personer högre upp i stadens ledning. Det framgår också att man har godkänt elever bakom ryggen på deras lärare.

– Det förväntades att jag skulle godkänna [en elev], men jag vägrade. Av allt att döma fick hen avgångsbetyg och blev alltså godkänd av någon annan högre upp, berättar en lärare.

EU och USA strider om klimatet

EU förbereder sitt svar på USA:s stora miljölag IRA, som unionen anser att snedvrider den globala konkurrensen.

Samtidigt som man välkomnar de amerikanska satsningarna på miljön, så konstaterar man att lagen skadar europeiska företag som exporterar till USA.

Experter anser ändå att den amerikanska lagen kan gynna Finland. Den amerikanska handelskammaren Amcham Finland anser att man borde se på helheten i stället för att skapa en konflikt.

Dom mot Katri Kulmunis före detta specialmedarbetare

I dag faller domen i fallet där tidigare finansminister Katri Kulmunis (C) före detta specialmedarbetare Kari Jääskeläinen står åtalad för bedrägeri och brott mot tjänsteplikt.

Allt bottnar i den dyra kommunikationsutbildning som ledde till Kulmunis fall. Kulmuni själv misstänks inte för brott.

Enligt åklagaren vilseledde Jääskeläinen, som själv nekar till brott, Finansministeriet att omotiverat betala stora summor för Kulmunis utbildning. Åklagaren kräver att Jääskeläinen döms till tre månaders villkorligt fängelse.

Dags för penkis

I dag firar abiturienterna vid gymnasierna penkis, eller bänkskuddardagen. Många av dem som i dag ställer sig upp på lastbilsflaken inledde sina gymnasiestudier under pandemins första år 2020.

– Det syns tydligt att människor är glada och lyckliga över att de fått återvända till det normala, säger Ella Siltanen, ordförande för Finlands gymnasistförbund, till STT.

Finland har drygt 100 000 gymnasiestuderande. Av dem är 30 000 abiturienter. Vill du dela med dig av bilder från din penkisdag? Skicka dem gärna till oss här!

Väder

Det är blåsigt i hela landet och duggregn på många håll, i norr också snöfall. I landets södra och mellersta delar är det mellan -1 och +3 grader. I norr mellan +2 och -4.

Vindvarning gäller i hela landet. Yles meteorolog varnar för att den hårda vinden kan orsaka skador.