Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många tvekar inför att ta lån och bygga hus – Mikael i Vasa betalar för en tomt som han inte vet om han behöver

Man i 40-årsåldern med skägg och glasögon och mössa på huvudet står utomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Mikael Englund och hans familj har arrenderat en tomt i ett års tid, men än är det oklart om de kommer att bygga ett hus eller ge bort tomten.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Intresset för att bygga hus falnade under fjolåret samtidigt som virkespriserna steg och räntorna sköt i höjden. Just nu går många och funderar om det är värt att bygga hus eller inte.

Bland dem finns Mikael Englund med familj i Vasa. I ett års tid har de arrenderat en tomt på Björsberget i utkanten av Sundom i Vasa. Som för många andra är det ekonomin och räntorna som sätter stopp.

I dag är Englunds tomt full av stenar, buskage och snö. Frågan är om det kommer stå ett hus där inom en snar framtid och vem som i så fall bygger det.

– Vi har byggt ett hus tidigare och sålde det 2020. Då tänkte vi att vi bygger ett nytt hus så snabbt som möjligt, men så började det hända saker i världen. Vi har ingen panik på det sättet, men arrendet kostar hela tiden. Det är ett par hundra i månaden för att bara ha några stenar, det är inget värt i sig.

Mikael Englund skulle hoppas att staden skulle komma emot men någon typ av prissänkning.

– Tomtmarken som Vasa stad säljer här är inte världens bästa, som man ser är det mycket stenar så det måste göras mycket här. Okej, det finns kommunal teknik men ändå tycker jag det är för höga priser.

Samtidigt finns det krav från Vasa stad om att färdigställa huset inom en viss tid.

– Den tiden kommer att gå ut för oss så då måste vi förhandla om tilläggstid. Eller ge bort tomten och avsluta arrendet.

Tomterna på Björsberget är kommunala tomter. Området började bebyggas för 6-7 år sedan och börjar vara fullt. Men tomten bredvid Mikael Englunds är ännu tom, även om man där har påbörjat markarbetet.

Hålighet med elkabel intill obebyggd fastighetstomt
Bildtext Grannen har kommit igång på tomten i förgrunden, stenbumlingarna i bakgrunden på bilden hör till Mikael Englunds tomt.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Ekonomin avgör om det blir byggstart

Mikael Englund berättar att det känns aningen bitterljuvt att stå intill tomten men inte komma igång med bygget.

Vad ska ske för att ni ska börja bygga?

– Det handlar mest om ekonomin, hur långt fram i tiden man vill ha huset, hur länge det tar att bygga, hur mycket man kan göra själv, vad är boendekostnaderna, kommer energipriserna att komma ner och så vidare.

Samtidigt säger han att driftskostnaderna är väldigt viktiga i huset, även om lösningarna i dag kan vara på den dyrare sidan kan det löna sig i det långa loppet.

– Att betala av lån och betala energi för huset så ju mindre desto bättre. Om man får det att fungera med det, med banken och med sig själv så tror jag nog vi kör igång.

Man står utomhus framför stenar och risbuskar. Det ligger lite snö på marken.
Bildtext Lite bitterljuvt eller bitter sweet som Mikael Englund själv säger känns det att stå invid tomten som han ännu inte kommit igång med att bygga på.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Bekvämt att hyra även om det egna saknas

Englund är själv i husbyggnadsbranschen och skulle precis som med det första huset bygga en hel del själv. Men de har inte ångrat att de sålde sitt första hus.

– Vi hade planerat från första början att bygga ett hus eftersom jag själv är i byggnadsbranschen och har på det sättet lite hjälp därifrån och kan i princip göra allt själv, vilket jag också gjorde. Tanken var att till det här huset ha en ordentlig grundkassa och på det sättet få ner kostnaderna att ha ett hus.

Just nu hyr familjen en lägenhet i centrum av Vasa. Det är bekvämare på många sätt, säger Englund och skrattar.

– Men förstås saknar man det egna utrymmet. På somrarna bor vi på villan, i somras var där från maj till slutet av augusti. Men det är helt trevligt i stan på vintern.

Diskussion om artikeln