Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska kameror tas bort från känsliga byggnader i Australien

Australiens regering meddelade på torsdagen att kinesisktillverkade övervakningskameror avlägsnas från Försvarsministeriets byggnader för att garantera säkerheten.

Granskning av myndigheternas webbplatser har visat att kamerorna och säkerhetsutrustningen utplacerats i mer än 200 byggnader på nästan alla avdelningar, bland annat på olika ministerier.

Också i USA och Storbritannien har statliga myndigheter låtit bli att installera kinesisktillverkade kameror på känsliga platser, eftersom man befarar att kinesiska företag kan tvingas att dela kamerornas information med Kinas säkerhetstjänst.

Kina anklagar nu Australien för att diskriminera och undertrycka kinesiska företag.

Australien var 2018 ett av de första länderna i världen som blockerade det kinesiska telekomföretaget Huawei från sitt 5G-mobilnätverk. Liknande Huawei-förbud är nu på plats i USA, Storbritannien och Kanada.

Källa: Reuters, BBC

Utrikes

Finländska kvinnor i lägret al-Hol i Syrien 25.1.2020

Terroranklagade systrar återvände från Syrien till Norge – greps av polisen och åtalas

Kvinnorna och deras tre barn återvände till Norge i natt.

Kung Charles och Camilla besöker Tyskland i dag

Storbritanniens kung Charles och hans hustru drottninggemål Camilla besöker Tyskland i dag. Det är parets första officiella statsbesök sedan Charles ärvde kronan.

Besöket kommer pågå i tre dagar och kungen ska bland annat hålla tal inför den tyska förbundsdagen.

Statsbesöket är det första av en brittisk monark sedan 2015, när drottning Elizabeth gjorde sin sista officiella utlandsresa.

Ursprungligen var det tänkt att den Charles och Camilla först skulle besöka Frankrike, men det statsbesöket flyttades fram med anledning av protesterna mot president Emmanuel Macrons pensionsreform.

Källor: AFP, Reuters

Norge hämtade hem två terrormisstänkta systrar från Syrien

Två norska systrar och deras tre barn har i natt hämtats hem till Norge från fånglägret Roj i Syrien.

De terrormisstänkta systrarna reste till Syrien år 2013 och deras fall blev känt genom journalisten Åsne Seierstads bok Två systrar.

Kvinnorna kommer från kommunen Bærum och är i dag 25 och 29 år gamla.

De uppges ha velat återvända till Norge främst för barnens skull.

– Kvinnorna är särskilt glada över att barnen nu befinner sig i ett säkert land, säger Hilde Firman Fjellså som är försvarsadvokat för den ena systern.

Systrarna greps vid ankomst och anklagas för att ha deltagit i terrororganisationen IS.

Källa: NRK, VG

Grottklostret i Kiev med gyllene kupoler

Ukraina kastar ut rysk-ortodoxa kyrkan från Petjerskaklostret i Kiev

Ukraina ser Moskvapatriarkatet som en femtekolonnare.

Medier: Inget åtal mot Trump väntas den här veckan heller

Inget åtal väntas väckas mot USA:s expresident Donald Trump den här veckan heller, rapporterar bland annat tidningen Hill och NBC News.

Enligt medierna kommer den jury som behandlar fallet att sammanträda på torsdag, men i andra ärenden och inte för att rösta om ett eventuellt åtal mot expresidenten.

Trumps fall gäller en potentiellt olaglig utbetalning till porrskådespelaren Stephanie Cliffords, också känd som Stormy Daniels.

Ursprungligen ryktades det om att juryn skulle rösta om att eventuellt väcka åtal redan förra veckan, men så blev det inte.