Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bristen på gemensamt språk sätter käppar i hjulen för ukrainare som söker jobb i Finland

Personer står och diskuterar kring ett bord.
Bildtext Lite mer än tio arbetsgivare fanns på plats i Ämbetshuset i Åbo på torsdagseftermiddagen.
Bild: Maj Lundström / Yle

På torsdagen fick arbetsgivare och arbetssökande möjlighet att träffas i Ämbetshuset i Åbo i samband med rekryteringsmässan FairWork. Evenemanget riktar sig framför allt till arbetssökande från Ukraina, men alla intresserade är välkomna.

En av dem som har tagit sig till evenemanget är 20 år gamla Ruslana Turchak från Ukraina. Hon är på plats för att förhoppningsvis hitta ett jobb, och hon är mest intresserad av restaurangbranschen. Innan kriget bröt ut jobbade hon i en restaurang i Kiev. Allra helst skulle hon jobba med översättning, eftersom hon studerar engelska, koreanska och japanska i Ukraina, men det är få finländska företag som behöver den typen av tjänster.

Att hitta jobb i Finland är inte lätt, säger Turchak.

– Om man pratar engelska är det mycket lättare, och om man pratar finska är det såklart ännu lättare. Om man har en universitetsutbildning har man många möjligheter, men utan finska är det ganska svårt, säger Turchak.

En ung kvinna med blont hår.
Bildtext Ruslana Turchak.
Bild: Maj Lundström / Yle

Ruslana Turchak är positivt inställd till att det ordnas rekryteringsmässor som FairWork. Hon deltog förra gången evenemanget som ordnades tillsammans med sin mamma.

– Mamma fick inte jobb då, men jag känner personer som fick jobb, säger Turchak.

Framtiden ser fortfarande lite oklar ut för Turchak. Hon studerar ännu, och planen är att ta examen nästa år. Hon skulle vilja stanna i Finland åtminstone ett år, eftersom hennes familj trivs mycket bra här och gärna vill stanna i landet.

Även om evenemanget på flera sätt riktar sig till ukrainare, och till exempel har skyltning på ukrainska, så är det också andra arbetssökande på plats, bland annat Lena Pashko från Ryssland. Hon har flyttat till Finland för några månader sedan på grund av politiska orsaker, och nu studerar hon till receptionist vid Axxell på svenska. Redan innan hon kom till Finland studerade hon svenska på universitetet i flera år. Nu hoppas hon på ett jobb vid sidan av studierna.

– Jag vill försöka hitta ett jobb för att få pengar. Det skulle vara perfekt om jag hittade något inom turismbranschen, men många företag kräver att man kan finska.

En ung kvinna med rosa tröja och lila hår.
Bildtext Lena Pashko.
Bild: Maj Lundström / Yle

Också Pashko lyfter fram att språket ställer till det när man söker jobb. Hon är ändå hoppfull att hon ska hitta ett jobb via mässan, och säger att hon till exempel kunde dela ut post eller jobba som kock. I Ryssland har hon jobbat med helt andra saker, men det känns helt okej att göra något annat här i Finland, säger Pashko.

– Det viktigaste är att jag kan bo i ett fritt land utan Putin och utan krig.

En grupp människor sitter lutade över ett bord.
Bildtext Förutom att prata med arbetsgivare kunde man få hjälp att göra en finsk cv under evenemanget.
Bild: Maj Lundström / Yle

”Ukrainare är mycket motiverade, engagerade, och kunniga som arbetstagare”

Runt om i ämbetshuset står ett tiotal arbetsgivare på rad vid sina montrar, beredda att presentera arbetsmöjligheterna. En av dem som är på plats är Matti Käkelä, som jobbar vid ett bemannings- och rekryteringsföretag. Han berättar att man idag är på jakt efter personer för många olika slags jobb, allt från köksjobb till specialistuppgifter som kräver yrkeshögskoleutbildning.

– För mer specialiserade uppgifter krävs det åtminstone kunskaper i engelska, men det varierar mycket enligt vilket företag och vilket jobb det handlar om. Det krävs ändå en viss inskolning för den här typen av jobb, och utan ett gemensamt språk kan det vara mycket svårt och gå långsamt. I vissa typer av jobb kan det till och med innebära en säkerhetsrisk.

En man iklädd kostym.
Bildtext Matti Käkelä.
Bild: Maj Lundström / Yle

Käkelä berättar att man redan tidigare har rekryterat över 30 ukrainare för olika arbetsuppgifter vid olika företag, och erfarenheterna har varit mycket goda, och responsen enbart positiv.

– De är mycket motiverade, engagerade, och kunniga. Den enda utmaningen är egentligen att hitta det gemensamma språket, säger Käkelä.

”Prioriteten är att få ett jobb för att kunna tjäna pengar”

Det är redan andra gången FairWork-mässan ordnas i Åbo. Då mässan ordnades första gången 2022, var det många ukrainska arbetssökande som dök upp. Den här gången är ungefär ett dussin arbetsgivare på plats, och det är många olika slags jobb som erbjuds.

Eija Erlamo, evenemangsproducent vid TE-byrån (Arbets- och näringsbyrån), berättar att man redan under januari har ordnat flera liknande evenemang runt om i Egentliga Finland, bland annat i Salo. Tanken med dagens evenemang är att erbjuda bland annat ukrainare mångsidiga möjligheter att hitta jobb, och samtidigt inspirera arbetsgivare i regionen.

– Vi vill också att arbetsgivarna som behöver arbetskraft ska få upp ögonen för varför det lönar sig att anställa personer som inte behärskar finska, säger Erlamo.

En kvinna med lockigt hår och färgglada kläder håller i en stor jordgubbe.
Bildtext Eija Erlamo. På mässan finns bland annat företag som söker bärplockare.
Bild: Maj Lundström / Yle

Erlamo har inte märkt att det är någon särskild bransch som lockar extra mycket.

– Prioriteten är nog att få ett jobb för att kunna tjäna pengar. Jag tror inte att man har så många krav om man fortfarande saknar språkkunskaper.

Erlamo berättar att intresset för evenemanget hittills verkar vara svalare den här gången, och hon tror att det handlar om just bristen på ett gemensamt språk.

– Vi kanske var mer hoppfulla då vi senast ordnade den här rekryteringsmässan, och tänkte att språket inte hade så stor betydelse som det faktiskt verkar ha. Man kanske har upptäckt att det nog är svårt att få jobb om man inte har ett gemensamt språk, och det verkar vara det stora bekymret här idag.

Diskussion om artikeln