Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Är det okej att bli ihop med en kompis ex?

Eva Frantz och Hannah Norrena ser skeptiska ut.
Bild: Ilmari Fabritius

Det påstås simma omkring väldigt många fiskar i kärlekens ocean. Men ibland då man får napp kan det hända att fisken är bekant sedan tidigare.

Ja just det ja. Personen som just nu får ditt hjärta att slå frivolter var ju faktiskt ihop med din kompis tidigare. Är det ett problem?

Det var det inte för den här brevskrivaren:

Jag var 17 när jag blev ihop med min första pojkvän, vi var otroligt förälskade på det där sättet som bara tonåringar är. Efter något år tog förhållandet slut. Ingen blev hjärtekrossad, men första kärleken är ju alltid lite speciell. När min lillasyster och jag sågs på julen några år senare verkade hon nervös och det visade sig att hon varit tillsammans med min tonårskärlek sedan en tid tillbaka, men att hon varit för nervös för att berätta. Jag tyckte ju bara det var roligt! Idag är de gifta och har två barn tillsammans. Lite skumt bara att vara buksvägerska med sin syster, blä.

Syrrans gamla flamma

Bevisligen kan det alltså gå hur bra som helst att återvinna kärlekar inom familjen eller bekantskapskretsen. Ifall relationen tog slut utan större dramatik och man gått vidare som vänner behöver det inte innebära någon dramatik.

Men för många är det ändå en oskriven regel: man blir inte ihop med sina vänners före detta partner. Punkt slut.

Men vad tycker du?

Hur skulle du reagera om en kompis blev ihop med ditt ex? Skulle du se det som ett svek eller vara glad för deras skull?

Kanske du rent av har varit med om detta? Hur kändes det?

Eller tvärtom, har du blivit kär i någon som tidigare hängde ihop med en vän till dig?

Blev det friktion eller gick det hur bra som helst?

Är det rimligt att kräva att vännerna för all framtid håller tassarna borta från ens före detta partner?

Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras här på svenska.yle.fi.

Är det okej att bli ihop med en kompis ex?