Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zelenskyj i Bryssel: Europa är vårt gemensamma hem under attack

Uppdaterad 09.02.2023 15:01.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför EU-parlamentet under toppmötet i Bryssel på torsdagen. Besöket är Zelenskyjs första fysiska framträdande inför parlamentet – hittills har han talat inför parlamentarikerna via videolänk. - Spela upp på Arenan

Ukrainas president togs emot som en hjälte av EU-parlamentarikerna i Bryssel. Hans tal var en katalog av europeiska värden att värna och försvara. Ukraina kommer att bli medlem i en segrande union, sade Volodomyr Zelenskyj.

Zelenskyjs tal föregicks av en känslosam plädering av EU-parlamentets talman Roberta Metsola: EU-länderna måste snabbt bestämma sig för att ge Ukraina jaktplan och långdistansvapen för att landet ska kunna försvara sin frihet.

I sitt tal på ukrainska, som flera gånger avbröts av applåder, tackade Zelenskyj för EU:s helhjärtade stöd till Ukraina.

Inför parlamentarikerna talade han inte om vapensystem utan om de europeiska värdena; rättstaten, friheten, diversiteten och demokratiska val. Värden som står under rysk attack i Ukraina, påpekade Zelenskyj.

EU-parlamnetariker med ukrainsk flagga lyssnar på Zelenskyjs tal
Bildtext EU-parlamentarikerna i Bryssel gav Zelenskyj stående ovationer.
Bild: Lehtikuva

– Vi försvarar oss själva och er på slagfältet. Vi kämpar emot den största antieuropeiska kraften i den moderna världen.

Han tackade EU för att unionen ”rengör” sig från rysk infiltration och ryskt olje- och gasberoende.

– EU:s öde avgörs inte av politikerna utan av medborgarna. Europa är vårt hem, där rätt och jämlikhet råder. Men vi är under attack av en diktatur som inte värderar ens sina 140 miljoner medborgares liv. De ses bara som kroppar som bär vapen, sade Zelenskyj om Ryssland.

– Ukraina kommer att bli medlem i en segrande europeisk union, sade Ukrainas president som fick flera stående ovationer av EU-parlamentet och andra EU-ledare. Talet avslutades med Ukrainas nationalsång.

Efter talet kommer Zelenskyj att träffa alla EU:s 27 regeringschefer för första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina för ett år sedan. Då kommer han att tala mer i detalj om vilka vapensystem som står högst på Ukrainas önskelista. Frankrike och Storbritannien har inte officiellt lovat ge Ukraina några jaktplan.

Sanna Marin och Volodomyr Zelenskyj i Bryssel
Bildtext Också statsminister Sanna Marin träffade Zelenskyj vid toppmötet i Bryssel.
Bild: EPA-EFE